‘Multicloud-strategie is altijd nodig voor een optimaal gebruik van cloud’

15-11-2017 | door: Martijn Kregting
Deel dit artikel:

‘Multicloud-strategie is altijd nodig voor een optimaal gebruik van cloud’

Orange Business Services (OBS) heeft sinds dit jaar behalve private cloud ook publieke cloud-diensten in haar portfolio. Zo moeten klanten overal ter wereld op een uniforme wijze ontzorgd kunnen worden. De bijbehorende cloud-gebaseerde infrastructuur, opgezet samen met Huawei, faciliteert vooral de diensten die OBS er om heen levert: advies, auditing, integratie van toepassingen en systemen en managed services voor cloud infrastructuur en toepassingen.

“Steeds meer bedrijven gebruiken een hybride mix van private en publieke cloud-elementen,” stelt Vincent Steenhuis van OBS Nederland. “Als system integrator met een MSP-achtergrond weten we dat het maken van één cloud-omgeving uit die hybride cloud-elementen belangrijker is voor het reilen en zeilen van een organisatie dan alleen het beheren van zo’n gecombineerde infrastructuur.

Vincent Steenhuis trad eerder in 2017 aan als sales manager voor de cloudactiviteiten van Orange Business Services in de Benelux. Onder die activiteiten vallen behalve private cloud ook de publieke cloud-diensten die Orange Business Services sinds mei in Europa aanbiedt. Als relatieve nieuwkomer binnen de organisatie viel hem al snel op dat het bij OBS veel meer de mensen en de organisatie zijn dan de technologie die het verschil maken.

Connectiviteit, mensen en kennis

“Op technologisch vlak zullen wij nooit het verschil kunnen maken ten opzichte van grootheden zoals AWS, Azure of Google. Dat kunnen we wel door voor elke afnemer te bepalen welke cloudmix het beste past bij de mate van digitale volwassenheid van een organisatie. Onze achtergrond als operator geeft ons de mogelijkheid om ook de onderliggende connectiviteit van elke cloud te verzorgen. De vrijheid die onze mensen hebben om met creatieve oplossingen te komen maakt advies mogelijk, waar een organisatie echt wat aan heeft.”

Steenhuis stelt dat er veel onduidelijkheid bestaat over wat private cloud-diensten eigenlijk zijn. “Vaak heeft men het dan over een fully managed private cloud, waarbij het beheer door een IT-aanbieder wordt verzorgd en een klant per virtual machine betaalt. Orange Business Services heeft in de Benelux ook wel een paar van dergelijke klanten, maar eigenlijk is dit een kleine activiteit. De meeste organisaties stoppen, als men nog investeert in het eigen datacenter, het geld liever in een zelf beheerde private cloud (hyper converged bijvoorbeeld), vooral voor bedrijfskritieke delen van de IT-infrastructuur.”

Cloud is nooit goedkoper

Naar de cloud gaan is ook niet, zoals te vaak nog wordt gedacht, een manier om op kosten te besparen. Prijs is ondoorzichtig en elastisch. “De cloud is een dienst en een dienst is onder de streep altijd duurder dan wanneer je alles zelf doet. Je kunt misschien wat kosten drukken met automation, maar dat zal geen enorme verschillen maken. Naar de cloud gaan, doe je om de IT-infrastructuur flexibeler en meer schaalbaar te maken. Om mensen in je organisatie eenvoudiger toegang te bieden tot toepassingen. Om je eigen IT-afdeling in te zetten voor andere zaken dan onderhoud en beheer.”

Wat Orange Business Services betreft is het kunnen verzorgen, of liever gezegd ontzorgen van de combinatie van private met publieke cloud veel belangrijker. “Het gaat bij ons uiteindelijk niet om de technologie of de producten. Het gaat om onze mensen en hun kennis. Zij moeten er uiteindelijk voor zorgen dat de business van een organisatie zo goed mogelijk draait op de beschikbare technologie-infrastructuur. Maar ook dat de impact op eindgebruikers en op bedrijfsprocessen zo positief mogelijk is.”

Multicloud-strategie noodzakelijk

Steenhuis wil niet beweren dat een organisatie beter geen gebruik kan maken van een infrastructuur aanbieder zoals AWS, Google of Microsoft. “Zij hebben hun onderscheid op het gebied van volume en beschikbaarheid. Je moet alleen geen persoonlijke aanpak of end-to-end ondersteuning verwachten. Daar zijn deze platforms niet op toegesneden. Zij kunnen niet de customer intimacy bieden van een system integrator zoals OBS. Bovendien, wie optimaal gebruik wil maken van het concept cloud, zal altijd een multi-cloud strategie moeten voeren. Geen enkele cloudomgeving kan volledig private zijn, of volledig publiek en toch optimaal bieden wat een organisatie nodig heeft.’

Orange Business Services heeft zelf een duidelijke multicloud-strategie ontwikkeld, waarbij de overkoepelende orchestratie van alle cloudelementen en de onderliggende connectiviteit voorop staan. “Het moet voor de organisatie, de eindgebruikers in de praktijk niet uitmaken of er gebruikgemaakt wordt van een stuk Orange-cloud, infrastructuur van AWS of Azure, een stukje private cloud. Het eindresultaat telt.”

Cloud is niets zonder connectiviteit

Daar heeft elke system integrator of MSP zijn eigen sweet spot. Die van OBS zijn, zoals Steenhuis al aangaf, de human touch en het eigen mondiale netwerk van Orange Business Services. “Daar hebben wij het voordeel dat we voortkomen uit een telecomoperator. Voor ons is het relatief eenvoudig om connectiviteit tussen cloudomgevingen en organisaties te verzorgen. Want een cloud is uiteindelijk niets zonder connectiviteit. Wij kunnen één onderliggend netwerk bieden voor de complete multicloud van een organisatie.”

Daarnaast heeft OBS de kennis in huis om het cloud-ecosysteem op meer lagen te ondersteunen, tot op het toepassingsniveau aan toe. “Zo hebben we in Afrika een infrastructuur opgezet voor een medische mobiele app. Wij leveren en beheren de cloud- en de netwerkinfrastructuur, maar ook het beheer van alle gebruikte mobiele devices en de toepassingen die er op draaien.”

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Cloud
Cloud