CIO’s zien kansen in machine learning
15-11-2017 | door: Redactie

CIO’s zien kansen in machine learning

9 op de 10 cio's in de emea-regio zien kansen in machine learning. 42 procent plant de eerste uitrol van een project of zit in de onderzoeksfase. 26 procent draait al de eerste pilootprojecten rond de technologie. Nog eens 20 procent gebruikt machine learning in sommige afdelingen van het bedrijf en bij 2 procent van de respondenten is machine learning al over het hele bedrijf uitgerold.

Dat blijkt uit een onderzoek van service management leverancier ServiceNow bij 500 cio's waarvan ruim 300 binnen Europa. Momenteel zegt 66 procent van de CIO’s geen of minimaal budget te hebben voor machine learning. Tegen 2020 voorziet een zelfde 66 procent wél "some or substantial investment" in de technologie.

Nog veel voorbereidend werk

Minder dan de helft (48%) heeft al organisatorische wijzigingen doorgevoerd om machinegedreven business processen te faciliteren. Ook aangepaste taakomschrijvingen van medewerkers om samen te werken met machines, ontbreken nog in de meeste gevallen: 38 procent van de cio's zegt al aanpassingen gedaan te hebben. 37 procent beschikt over een roadmap rond de verdere uitvoering. Nog geen één op de drie cio's heeft al medewerkers in dienst genomen die de nieuwe vaardigheden rond machine learning meester zijn. Cio's hebben dan ook nog flink wat werk voor de boeg indien zij machine learning een belangrijk onderdeel van hun it-organisatie willen maken.

Voor 51 procent van de ondervraagde Europese cio's is machine learning wel een strategisch focusgebied. Ze kijken dan vooral in de richting van beslissingen: of hoe alledaagse routinetaken plaats maken voor geautomatiseerde beslissingen. Cio's hopen via machine learning tot meer accurate én snellere beslissingen te komen. Maar bijna 7 op de 10 cio's denken zo ook tot extra groei te komen. Ook het verbeteren van de competiviteit en het verkleinen van risico's, worden als voordelen van machine learning genoemd.

In samenwerking met Datanews

Terug naar nieuws overzicht