Nutanix vergroot greep op cloud

Nutanix vergroot greep op cloud

Nutanix vergroot greep op cloud

15-11-2017 | door: Hans Steeman
Deel dit artikel:

Nutanix vergroot greep op cloud

Voor de tweede keer in Europa werd de .NEXT-conferentie van cloud platform en hyperconverged specialist Nutanix gehouden. De Franse badplaats mocht zo’n 3000 geïnteresseerden verwelkomen. Twee keer zoveel als er vorig jaar naar Wenen waren afgereisd. De groei in bezoekers markeert de groei die Nutanix doormaakt. Het succesverhaal van de inmiddels beursgenoteerde onderneming wordt steeds breder gedragen.

Tijdens de conferentie had Dutch-IT-channel de kans om CEO Dheeraj Pandey persoonlijk te spreken. Hij vertegenwoordigt het succes van het bedrijf, waar hij gepassioneerd de leider van is. Het succes van het bedrijf en de manier waarop het met zijn klanten samenwerkt, moet alleen al blijken uit de waanzinnig hoge NPS-score van boven de 90. Een score waarop bijna geen enkel bekend bedrijf aanspraak kan maken, zelfs Apple zit lager, aldus de CEO. De 2800 medewerkers bedienen inmiddels meer dan 7000 klanten verspreid over ruim 125 landen. Het motto van dit jaar: “One OS, One Click, Any Cloud.” Het markeert de huidige filosofie waarbij zoveel mogelijk onzichtbaar moet zijn voor de gebruiker. Eenvoud dient de klant.

Focus

Als we Pandey vragen waar de kracht van zijn bedrijf zit is hij duidelijk. Nutanix heeft een scherpe focus op design en eenvoud. “We zoeken prominent naar complexe dingen en proberen ze simpel op te lossen. Maak complexe zaken onzichtbaar voor de gebruiker en zorg voor een simpele experience” Nutanix heeft de cloud omarmd als een van de belangrijkste onderdelen voor het bedrijfsleven. Pandey: “Wij laten de grenzen tussen de diverse ecosystemen vervagen en maken er een uniforme omgeving van. Dat maakt het gebruik voor de klant veel simpeler. Als je het simpeler maakt creëer je vanzelf meerwaarde.”

Was Nutanix tot nu toe vooral bekend om zijn hyperconverged cloud-oplossing (HCI), tijdens de .NEXT conferentie werd de volgende stap aangekondigd, een uitbreiding met nieuwe functies die gericht zijn op app-ontwikkelaars. Deze functies worden toegevoegd aan Nutanix’ Enterprise Cloud OS-software en komen tegemoet aan het groeiende aantal apps dat enterprises moeten leveren in een multi-cloud wereld. Het vereenvoudigen van processen en daarmee het winnen van tijd, is hiervan de kern.

Multi-Cloud

Een belangrijke nieuwe stap wordt gemaakt met de Nutanix App Marketplace die wordt toegevoegd aan Nutanix Calm, de multi-cloud application automation- en orchestration-oplossing. Het grote voordeel voor bedrijven is dat apps die de interne gebruikers binnen een enterprise willen gebruiken, via de development-afdeling van het bedrijf geoptimaliseerd en gedistribueerd kunnen worden. Het uitgangspunt hierbij is dat de interactie tussen mens en machine, ook voor security minder moet worden. Pandey: “Calm application lifecycle management via cloud is een doorbraak. Het is de intentie van onze automatisering dat medewerkers van een bedrijf steeds minder vaak tickets aan moeten maken om features in hun account te krijgen. De IT-afdeling moet ontlast en steeds meer geautomatiseerd worden. De app-store moet daarbij helpen. Ons systeem distribueert en onderhoudt voor de klanten de apps. Updates worden automatisch uitgevoerd.” Al bij introductie stelt Nutanix twintig blueprints (templates) voor de app-distributie beschikbaar.

Containers

CEO Dheeraj Pandey geeft aan de industrie in een overgangsfase zit. Containers doen steeds vaker hun intrede. Enterprise-applicaties zullen de komende jaren allemaal in containers verpakt gaan worden, rond 2025 moet dat een feit zijn. Nu al worden Kubernetes & Docker de standaard. Het wordt een combinatie van stateless-containers en statefull-services die met elkaar communiceren. Containers hebben de toekomst. Ze zijn snel te activeren of uit te schakelen, waardoor het een zeer efficiënt en goed te onderhouden concept is. Ook Nutanix verwacht dat met een paar jaar containers dominant zijn in de IT-industrie.

Greg Smith, Vice President Product Marketing, Nutanix voegt hieraan toe dat Nutanix

van hyperconverged naar een full cloud stack oftewel de Enterprise cloud gaat. Cruciale elementen zijn daarbij de eenvoud in provisioning, de schaalbaarheid en de gegarandeerde security. De flexibiliteit van het platform is dat kritische data op on-premises storage bewaard kan worden, terwijl gelijktijdig apps in een publieke cloud te gebruiken zijn. Die combinatie zorgt voor een optimale beveiliging en beheersbaarheid van kritische data en geeft de enterprise direct de economische voordelen van de cloud.

Next generation virtualisatie en platforms

Nutanix kondigt verder nieuwe, AHV-mogelijkheden en prestatieverbeteringen aan voor de aankomende v5.5 release van de enterprise software. AHV is de hypervisor van het Nutanix-platform. De enterprise software maakt met de ingebouwde hypervisor al direct een voorkeur keuze voor klanten die op zoek zijn naar enterprise clouds, die de eenvoud en snelheid van public clouds bieden. Daarmee ondersteunt het platform alle  vier de gangbare hypervisors: VMware, Microsoft HyperV,Citrix XenServer en nu dus ook Acropolis Hypervisor, oftewel AHV. Ook steeds meer overige gerenomeerde backup en applicatie vendoren zetten zwaar in op AHV zoals Veeam, Rubrik, CommVault etc…

Deze doorlopende investering worden gevalideerd door de groeiende populariteit van AHV, want volgens Greg Smith is deze hypervisor inmiddels voor meer van een kwart van de Nutanix-nodes de geselecteerde hypervisor. Deze release biedt ondersteuning voor Citrix Provisioning Services (PVS), een technologie voor virtuele desktops (VDI). Het bevat tevens geïntegreerde ondersteuning voor virtual Graphics Processing Units (vGPU), dat de rendering van complexe graphics - die bijvoorbeeld in de medische wereld worden gebruikt - versnelt. Ook is het mogelijk enkel CPU-capaciteit bij te schakelen. Niet langer is extra CPU’s gekoppeld aan extra storage.

API

Om de virtualisatie verder te maskeren is het ook nodig dat infrastructuur als routers en switches API’s krijgen. De data-plane en de control-plane moet van elkaar gescheiden worden. Software defined hardware is een absolute noodzaak. Op de vraag of Open Stack daar niet voor zorgt is Pandey stellig: “Open Stack is mislukt en daarom komen cloud, containers en hyperconverged architecturen in de problemen als we geen nieuwe keuzes maken.” Nutanix gelooft in Kubernetes. Kubernetes is inmiddels het meest gewaardeerde platform voor de distributie en onderhoud van containers.

Toekomst

Ook in Nederland groeit de penetratie van Nutanix gestaag. Steeds meer ondernemingen zijn de twijfel voorbij en maken gebruik van het concept. Jan Ursi, head of channel voor EMEA en Sunil Dutt, Channel Sales Lead Benelux merken dat dagelijks. De schroom waarmee ze jaren geleden moesten aankloppen om via de systeembeheerders interesse voor hun product te winnen, is voorbij. Het verhaal gaat nu vanzelf rond en IT-managers en CIO’s weten welke problemen Nutanix voor hen kan oplossen. Ze hebben nu tal van klanten en dat zorgt ervoor dat de vraag steeds verder ontwikkelt. Dutt: “De beheeroppervlakte (Prism) is zo efficiënt, dat iedereen vanaf zijn PC de staat van de infrastructuur kan monitoren en tijdig waarschuwingen krijgt als in de nabije toekomst capaciteiten uitgebreid moeten worden of acute storingen, al dan niet automatisch, verholpen kunnen worden. De hele omgeving werkt in HTML5, dus extra software installeren is niet nodig.”

Door: Hans Steeman

Terug naar nieuws overzicht
Datacenters