Redactie - 14 november 2017

Docker verovert op eigenwijze manier het bedrijfsleven

Docker verovert op eigenwijze manier het bedrijfsleven image

Roald Ruchti van Docker maakt een energieke en enthousiaste indruk. Geef hem eens ongelijk: hij werkt voor één van de snelst groeiende IT-bedrijven in de wereld. Ruchti, die verantwoordelijk is voor de Benelux en de Nordics, legt het succes en de plannen van Docker in het bedrijfsleven uit.

Het verhaal van Docker is eigenlijk een klassiek technologisch start-up-succesverhaal. In 2010 werd door de techneut Solomon Hykes in een kelder het eerste zaadje geplant en in 2013 begon het bedrijf echt. Amper vier jaar later ademt Docker nog steeds de sfeer van een start-up uit, maar is het een gevestigde naam geworden. De technologie achter Docker wordt gebruikt voor het verwerken van zoekopdrachten in Google, maar ook door onder andere Spotify en Netflix. Het bedrijf heeft strategische samenwerkingen met onder meer Microsoft, IBM, HPE en Cisco.

Containertechnologie
Basis van dat alles is de containertechnologie. Die was in 2013 niet nieuw, maar oprichter Hykes wist het op zo’n sterke manier te standaardiseren dat containertechnologie en Docker inmiddels op dezelfde manier in één adem worden genoemd als ketchup en Heinz. “Docker creëert een manier om applicaties portable te maken en ze te kunnen verplaatsen tussen verschillende infrastructuren. Bedrijven zetten massaal in op cloud, met name hybride cloud, en wij zijn het schip om dat voor elkaar te krijgen”, zegt Ruchti.

Scheepvaart
Het is niet toevallig dat Ruchti van een schip spreekt. Docker verwijst graag naar de scheepvaart en fysieke containers. Het komt zelfs terug in het bedrijfslogo. “Je ontkoppelt met Docker de applicatie en de onderliggende infrastructuur op dezelfde manier als toen lang geleden voor het eerst containers werden gebruikt op schepen. Toen alles nog los in het scheepsruim vervoerd werd, was de wereld compleet anders. Je kon, om maar iets geks te noemen, niet tegelijkertijd bananen en apen vervoeren. Op een gegeven moment kwam de container, en niet veel later kwam er een standaard formaat voor. De inhoud van de container was op geen enkele wijze van enige relevantie meer voor de transporteur. Zolang de vracht in het standaard formaat werd verscheept verplaatste de inhoud zich zonder problemen mee. Van een schip via een kraan naar een vrachtauto en weer door op de trein. Is er vracht die gekoeld moet worden? Dan hoef je niet het hele schip te koelen, maar stop je koelelementen in de container.”

“Het klinkt heel simpel, maar in de IT doen we nu pas hetzelfde”, vervolgt hij. “Het formaat voor containers bestond al met Linux containers (LXC) en sommige bedrijven pasten het containerprincipe al toe. Maar het was niet genoeg uitgekristalliseerd om op een gestandaardiseerde manier applicaties op te kunnen pakken en te kunnen verschuiven tussen verschillende platformen. Solomon Hykes stuitte toevallig op de containertechnologie, tijdens het oplossen van een probleem, en kreeg toen in de gaten dat die techniek in staat moest zijn om veel meer te kunnen.”

Community
Om Docker heen ontstond al heel snel een community van ontwikkelaars. “Nadat de eerste bouwblokken er waren is door Hykes besloten om er een open-source-project van te maken. Ontwikkelaars hebben, samen met ons vaste team, het platform gebouwd. We hebben op dit moment ongeveer 3.500 contributors die op wat voor manier dan ook bijdragen aan het project. Zij hebben ons als bedrijf groot gemaakt. Die roots en die doelgroep zullen we nooit vergeten.”

Enterprise Edition
Docker is wel een ander bedrijf aan het worden. Het spreekt nu ook grote enterprises aan. Elk kwartaal komen er meer dan honderd grote nieuwe klanten bij. Een belangrijke stap daarin is de Docker Enterprise Edition, die vorig jaar werd gelanceerd. “Daarmee slaan we echt een brug van het Docker van de beginjaren naar een bedrijf met een veilige oplossing voor grote bedrijven. We geven hen de handvatten om met containertechnologie aan de slag te gaan. Belangrijk is dat de Enterprise Edition niet alleen op RHEL draait, maar ook op alle andere Linux distributies, Windows en op mainframes van IBM. We zien onszelf een beetje als Zwitserland. We moeten overal op kunnen draaien, en dat kan nu ook.”

Applicatie centraal
Ruchti ziet de benadering van IT veranderen. “In de oude IT werd bottom-up gedacht met de infrastructuur als basis. Nu kijken we van boven naar beneden. De applicatie staat centraal en daarna kijk je wat er nodig is om die applicatie te kunnen draaien. De infrastructuur moet in dienst staan van de applicatie, want de applicatie geeft jou uiteindelijk het competitieve voordeel tegenover de concurrentie. Zo kijken wij ook naar infrastructuur.”

Docker probeert bedrijven te overtuigen van die andere manier van denken, waarbij het DevOps principe aan de basis staat, de samenwerking tussen ontwikkeling en beheer. “Sommige bedrijven zijn er al heel succesvol mee. Anderen worstelen. Dat komt niet door de techniek, maar doordat het voor mensen en organisaties vaak moeilijk omschakelen is. Dat blijft een uitdaging, al kunnen wij daar zeker in ondersteunen.” Want uiteindelijk is zelfs de applicatie niet het doel, legt Ruchti uit. “Het doel van ieder bedrijf of organisatie is om in de behoefte van een klant te voorzien op een manier die waarde toevoegt aan zowel het bedrijf als de klant. Dat doe je tegenwoordig via technologie. Docker is net als de applicatie een middel om dat grotere doel te bereiken.”

Tienduizend
Docker mikt daarbij op de tienduizend grootste bedrijven ter wereld. “Wij hebben bijvoorbeeld PayPal, Expedia, Assa Abloy, Societe General en de Finse Spoorwegen als klant”, legt Ruchti uit. “De branche maakt daarbij voor ons niet uit. We worden behalve op Enterprise-niveau ook in het MKB ingezet. Die markt wordt bediend door Independant Software Vendors (ISV’s) en dan gaat het meestal om commercial off-the-shelf-applicaties die landen op Docker, en die door deze grote softwareleveranciers zelf worden verkocht.”

Evangeliseren
De naam van Docker is snel bekend geworden, merkt Ruchti, maar het bedrijf is er nog lang niet. “Honderd procent van onze doelgroep kent onze naam, ongeveer dertig tot veertig procent denkt te weten wat wij doen, en ongeveer vijf tot tien procent weet het echt en is in staat om containertechnologie breed toe te passen. We zitten dus nog wel in een fase van evangeliseren. Het verhaal van de fysieke containers gebruik ik daarom vaak. En daarna komen natuurlijk ook de voordelen van lagere kosten, verdere standaardisatie, snellere applicatie-ontwikkeling, de gunstige return on investment en lagere total cost of ownership aan bod. Daarmee kunnen we zowel het IT-management, de operations teams als de developers overtuigen.”

Security
In verkoopgesprekken krijgt Docker vaak vragen over security. “De technologie van containers is nieuw, dus het is vanzelfsprekend dat die vragen er zijn. Eigenlijk is de discussie niet anders dan vijftien jaar geleden met virtualisatie. Nu heeft niemand het daar meer over. Containers maken gebruik van alle voorgaande technologieën qua isolatie en security en daar borduren wij dus op voort. Dat grote klanten in onder andere de financiële wereld voor ons kiezen wekt gelukkig veel vertrouwen bij andere bedrijven.”

Strategische partners
Daarnaast kan Docker schermen met strategische partners als Microsoft, IBM, HPE, Cisco, Accenture en Avanade. Dat zijn prettige samenwerkingen aan beide kanten. “Het is voor ons natuurlijk fijn, en voor die partners zijn wij een ideaal onderdeel om hun eigen propositie en dienstverlening te versterken.”

Samen met een aantal van die strategische partners lanceerde Docker dit jaar het MTA programma, wat staat voor ‘modernize traditional apps’. “Daarmee kun je oude applicaties in een Docker-formaat zetten. Ze worden daardoor ontkoppeld van de onderliggende infrastructuur en dat zorgt er voor dat je ze makkelijk kunt verplaatsen van bijvoorbeeld je eigen datacenter richting je private of public cloud. Dat is een belangrijk programma voor ons waar we hard aan trekken en waar bijvoorbeeld grote banken erg enthousiast over zijn.”

Noord-Europa
Vanuit een klein kantoor in Rijswijk voert Ruchti het team aan dat verantwoordelijk is voor Noord-Europa, in dit geval de Benelux en de Nordics. Hij werd binnengehaald door Sandor Klein, zijn vroegere baas bij EnterpriseDB. Klein is bij Docker de vice-president voor EMEA. Ruchti: “Ik heb nu hetzelfde gebied onder mijn hoede als toen bij EnterpriseDB. Mijn focus ligt zeker niet alleen op Nederland. Ik ben een groot deel van mijn tijd in Scandinavië.”

Docker neemt EMEA als regio serieus. Waar het team aan het begin van het jaar uit acht man bestond, zijn dat er nu vijftig. “En over ruim een jaar moeten dat er ruim drie keer zoveel zijn. De mogelijkheden om uit te breiden zijn er, het is alleen de uitdaging om geschikte mensen te vinden.”

Eigenwijs
Ruchti geniet van zijn werk. “Dit is enorm gaaf. Het is echt baanbrekende nieuwe technologie waar iedereen bovenop duikt. De voordelen worden gezien, maar de markt is nog totaal niet uitgekristalliseerd. Overal vinden ontwikkelingen plaats en zijn er kansen. De aandacht die we als relatief klein bedrijf krijgen van de grote technologiepartners die ik noemde maakt het extra bijzonder. Je merkt gewoon dat hier iets unieks gebeurt. Wat ook mooi is, is de club waarmee we werken. Een team met compleet verschillende mensen, met allerlei achtergronden, met als gemeenschappelijke deler dat ze stuk voor stuk eigenwijs zijn. Dat is soms lastig, maar het past goed bij wie we zijn en wat we doen.”

Het doel van Docker is even duidelijk als ambitieus. “Over vijf jaar willen we dat de top tienduizend waar ik het over had voor honderd procent betalende klant is van de Enterprise Edition van ons. En we willen daarnaast de IT-industrie veranderen.”

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024