Wouter Hoeffnagel - 14 november 2017

Nederlandse bedrijven investeren 6% meer in IT-hardware

De investeringen van Nederlandse bedrijven in IT-hardware zijn ten opzichte van een half jaar geleden met zes procent gestegen. Het percentage Nederlandse bedrijven dat aangeeft de komende jaren te investeren in IT-hardware komt hiermee uit op 44 procent.

Dit blijkt uit de Nederlandse Investeringsmonitor van de Nederlandse Vereniging van Leasemaatschappijen (NVL) in samenwerking met onderzoeksbureau GfK, dat bijna 900 Nederlandse bedrijven heeft onderzocht. Ook de investeringen in bedrijfswagen nemen toe; de totale investeringsbereidheid in auto’s is gestegen naar 33 procent.

Investeringen in software

Na investeringen in hardware, kunnen deze in software natuurlijk niet uitblijven. Het percentage Nederlandse bedrijven dat hierin de komende jaren wil investeren, groeit met drie procent naar een totaal van 20 procent. “We zien weer een flinke stijging in IT-investeringen, nadat ze een half jaar geleden juist met negen procent waren afgenomen. De aantrekkende economie speelt hierbij een belangrijke rol. Bedrijven zien weer groeikansen en om dit te realiseren hebben ze de juiste, accurate IT nodig”, zegt Stephan van Beek, voorzitter van de NVL.

Het totale aantal bedrijven dat in de komende drie jaar verwacht een investering te doen, is in een half jaar tijd gestegen van 77 naar 81 procent. Het kleinbedrijf trekt hierin met 91 procent de kar, gevolgd door bedrijven met meer dan vijftig werknemers (89 procent). Van Beek: “Waar de vorige jaren de grote bedrijven het meest bereid waren te investeren, zijn dat nu vooral bedrijven met tussen de tien en 49 medewerkers. Het vertrouwen lijkt hiermee definitief terug.” De investeringsbereidheid van de ondervraagde bedrijven is ten opzichte van het afgelopen half jaar voornamelijk vooruitgegaan op de gebieden van auto’s (+6 procent), hardware (+6 procent), software (+3 procent) en audio- en videoapparatuur (+4 procent).

Financieringsvorm

Uit het onderzoek blijkt verder dat ruim 81 procent van de Nederlandse bedrijven, aankomende investeringen wil financieren met eigen middelen; een stijging van vier procent. Ten opzichte van het vorige halfjaar is het aantal bedrijven dat zijn bedrijfsmiddelen wil financieren met behulp van leasing namelijk met twee procent gezakt (totaal 13 procent). “Toch zien we dat de leasebereidheid stijgt naarmate de bedrijfsgrootte toeneemt. Deze ligt voor bedrijven met vijftig of meer medewerkers met 37 procent fors hoger dan het gemiddelde”, aldus Van Beek.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024