Redactie - 14 november 2017

Grootste chipdeal ooit - crisis in opbouw

Amerikaanse chipfabrikant Broadcom doet een ongevraagd bod van $130 miljard op concurrent Qualcom in de grootste technologietransactie ooit In de grootste technologietransactie ooit doet de Amerikaanse chipfabrikant Broadcom een ongevraagd bod van $130 miljard op concurrent Qualcom. Nog nooit is zoveel betaald. Of Qualcom instemt weet nog niemand. Qualcom wil waarschijnlijk meer geld zien voor de berg patenten die het heeft in draadloze communicatie. De bieding waait veel stof op. Zij showt onhoudbare prijzen, ramt tautoriteiten op het gebied van mededinging en veiligheid, toont Amerika’s fiscale concurrentiekracht, belicht hoe de chipsector en de telecommunicatiesector verzadigd raken. Dit meldt Adriaan Meij van AME Research.

Het gaat om een bod van $70 per aandeel, waarvan $10 in aandelen Broadcom. Het fusieconcern, waarvan ook het Nederlandse NXP deel gaat uitmaken, haalt in 2017 een omzet van $51 miljard met een EBITDA van $23 miljoen. In elke smartphone zitten hun chips. Daarmee komt het fusieconcern na Intel op de tweede plaats van de wereldranglijst.

Het bod is een premie van 33% op de gemiddelde Qualcom beurskoers van de voorbije maand. De koers schommelt nu rond de $65. Qualcom behaalde in fiscaal 2017 dat eind september afsloot een omzet van $22,3 miljard, een daling van 5% ten opzichte van vorig jaar. Het bod bereikt de astronomische hoogte van bijna zesmaal de dalende jaaromzet. Het bedrijfsresultaat van Qualcom was in 2017 $2,6 miljard, 60% minder dan het voorgaande jaar. Het bod komt neer op een absurde prijs van 50 keer het bedrijfsresultaat en nog wijst alles erop dat het bestuur van Qualcom niet zomaar instemt.

De consolidatie in de chipsector gaat ver. Wegens marktverzadiging treedt verdere schaalvergroting op. Broadcom is oorspronkelijk de semiconductor divisie van Hewlett/Packard die in 1999 is verkocht aan Agilent en daarna in handen kwam van grote private equity investeringsfondsen waaronder KKR. Zij vormden Avago Technologies (Nasadaq: AVG0) waarvan Broadcom nu een onderdeel is. Broadcom is ook nog bezig met de acquisitie van Brocade Communications. Qualcom deed zelf een bod van $47 miljard op NXP, ruim vijfmaal de omzet. Dat bod vinden sommige aandeelhouders te laag en is nog niet afgerond. NXP kocht zelf in 2015 Freescale en koers aan op een omzet van ruim $10 miljard in 2017.

De mededingingsautoriteiten kunnen het bod afwijzen omdat het op een oligopolie begint te lijken. Bovendien is Broadcom gevestigd in Singapore en daarom buitenlands en daar is de Amerikaanse president Trump heel kritisch over omdat hij wegvloeien van Amerikaanse technologie vreest en een protectionistische in plaats van globale visie heeft. Ook is er de CFI in de VS die controleert of buitenlandse bedrijven een risico zijn voor de veiligheid in het land. Broadcom heeft voor bepaalde chips een monopolie en is geconfronteerd met rechtszaken hierover, zoals door Apple.

Daarom ontmoet Hock Tan, CEO van Broadcom in het White House President Trump vorige week (zie foto) om te vertellen dat zijn concern zich in de VS vestigt. De foto is van Tom Brenner/The New York Times. Even later werd het bod op Qualcom bekend gemaakt. Trump zag de verhuizing als steun voor zijn belastingplannen die zeer vriendelijk voor grote bedrijven zijn en noemde Broadcom “one of the really, great, great companies.”. In feite is het een door acquisities en fusies aan elkaar geplakt concern waar niets groots aan is. Tan wil met het bezoek en de verhuizing de mededingingsautoriteiten op zijn hand krijgen. De NYTimes bericht dat Amerikaanse politici vinden dat tech en internetbedrijven te veel invloed krijgen.De stappen die Tan neemt illustreren wat de belangen van grote concerns zijn. Singapore is voor concerns ook fiscaal aantrekkelijk, maar toch vertrekt Broadcom.

Er heerst in de chipsector, die internet en mobiele telefonie gaande houdt, een enorme overname- en fusiekoorts waarbij de hoogste prijzen betaald worden omdat de rente bijna nul is en er enorm veel geld is. De vijf grootste concerns nemen ruim 46% van de wereldmarkt voor hun rekening. Deze heeft een omvang van $343,5 miljard in 2016 en groeide volgens Gartner niet harder dan 2,6% ten opzichte van 2015. De top 5 groeien vooral door de fusiekoers, niet autonoom. Dat komt omdat de markt voor smartphones verzadigd raakt. De Amerikaanse en Europese fusiecommissies krijgen nog veel voor hun kiezen omdat fabrikanten van smartphones en communicatiechips vrezen dat de concurrentie sterk zal afnemen.

Ten opzichte van de financiële prestaties van de concerns zijn de biedingen extreem hoog. Zij wijzen op een uit zijn verband getrokken markt die al bij geringe nieuwe onrust of een lichte rentestijging in een koersval en crisis kan geraken. Er heerst in de Tech sector een financiële koorts die veel lijkt op de overspanning in 1999 en in 2007. Er blijkt uit dat de Amerikaanse financiële sector en de politiek niets geleerd hebben van de crashes sinds 2008 en aansturen op een nieuwe aardschok.