Wouter Hoeffnagel - 10 november 2017

Rotterdamse haven experimenteert met blockchain

Rotterdamse haven experimenteert met blockchain image

De Rotterdamse haven wil blockchain technologie inzetten om efficiënter te kunnen werken. “Blockchain maakt transport sneller, goedkoper en efficiënter”, zegt Tim de Knegt, de blockchain-man bij het Havenbedrijf Rotterdam, tegen het AD.

Voordat een zeeschip de Rotterdamse haven kan binnenvaren moet veel gebeuren. Zo moet de havenmeester, terminal, sjorders, reder, scheepsagenten, douane, loodsen en roeiers op de hoogte worden gesteld. Daarnaast zijn enkele honderden vrachtwagenchauffeurs en binnenschippers nodig om de goederen van het zeeschip verder te vervoeren naar hun eindbestemming.

Kosten met 10 procent verlagen

De Rotterdamse haven verwacht met behulp van blockchain dit proces efficiënter te kunnen laten verlopen. De kosten van het transport kunnen volgens De Knegt met zo’n 10 procent worden verlaagd. De haven heeft daarom samen met de gemeente Rotterdam de dochteronderneming BlockLab opgericht, dat gaat experimenteren met de technologie. Het project krijgt financiële steun van het ministerie van Economische Zaken. De partijen stelen allen enkele honderdduizenden euro’s in projecten.

Onder andere wordt geëxperimenteerd met de inzet van blockchain voor het automatisch uitwisselen van informatie tussen onder meer scheepvaartbedrijven, terminals, loodsen, scheepsagenten, het Havenbedrijf Rotterdam en de douane. Ook wordt een proef uitgevoerd waarbij de bloemenveiling FloraHolland en de bank ABN AMRO met behulp van blockchain informatie delen over containers met bloemen.

Meer informatie is beschikbaar bij het AD

CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024
Nutanix BN start 6 mei - 20 mei