Kaspersky Lab en Raad van Europa slaan handen ineen om mensenrechten online te beschermen
09-11-2017 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Kaspersky Lab en Raad van Europa slaan handen ineen om mensenrechten online te beschermen

De Raad van Europa heeft met Kaspersky Lab, Apple, Deutsche Telekom, Facebook, Google, Microsoft, Orange en Telefónica een overeenkomst getekend om te streven naar een open en veilig internet. Ook de technologieorganisaties Computer & Communications Industry Association (CCIA), DIGITALEUROPE, European Digital SME Alliance, European Telecommunications Network Operators' Association (ETNO), GSMA en Global Network Initiative (BNI) zijn bij de samenwerking betrokken. De partijen willen gezamenlijk de bescherming van de mensenrechten, de democratie en de rechtstaat op internet versterken.

Volgens verschillende rapporten is de helft van de wereldbevolking verbonden met internet en dit aantal blijft elk jaar groeien. Omdat de online wereld zo'n grote rol speelt in het leven van zoveel mensen, moeten ook hier mensenrechten worden gerespecteerd en beschermd. De realiteit is echter dat hier vaak inbreuk op wordt gemaakt. De samenwerking die de Raad van Europa aangaat met Kaspersky Lab en de andere betrokken partijen moet hier verandering in brengen. Tijdens een ceremonie in Straatsburg op de eerste dag van het Wereld Forum voor Democratie, hebben Anton Shingarev, vicevoorzitter Public Affairs bij Kaspersky Lab, en de secretaris-generaal van de Raad van Europa, Thorbjørn Jagland, de overeenkomst ondertekend.

Internet Governance Strategy 2016-2019

De samenwerkingsovereenkomst is één van de prioriteiten van de Internet Governance Strategy 2016-2019 van de Raad van Europa, die beoogt internetgebruikers te beschermen door te bouwen aan een online-democratie en de bescherming van de mensenrechten op internet te waarborgen. Om deze doelen te bereiken, heeft de groep - die openstaat voor andere toekomstige partners - ingestemd met samenwerking op verschillende belangrijke gebieden, waaronder:

  • De bescherming van kinderen tegen seksuele uitbuiting en seksueel misbruik
  • Vrijheid van meningsuiting online
  • Het recht op privacy en de bescherming van persoonsgegevens
  • Onderwijs voor democratisch burgerschap
  • Gendergelijkheid online
  • Bestrijding van cybercriminaliteit en terrorisme
  • Cultuur en digitalisering

‘Internet wordt ernstig bedreigd’

"Het internet is een uniek domein, een plek waar we allemaal iedere dag kunnen inchecken”, zegt Shingarev. “We lezen het nieuws en de sociale media, we plannen onze vakanties, we winkelen en bankieren, en we laten iedere dag een enorme digitale voetafdruk achter. Dit domein wordt echter ernstig bedreigd: cybercriminelen proberen het te exploiteren en misbruiken, terroristen gebruiken het om te rekruteren en overheden willen het maar al te graag reguleren. Daarom is deze samenwerking met de Raad van Europa en al die invloedrijke organisaties zeer welkom, zodat we sterk staan in onze missie voor een veilig internet en allemaal ten volle kunnen blijven genieten van ons digitale leven."

Terug naar nieuws overzicht
Security