Wouter Hoeffnagel - 12 november 2017

Derde editie van Nedap University van start

Derde editie van Nedap University van start image

Nedap University heeft onlangs haar derde lichting deelnemers verwelkomt. Sinds 2015 leidt het technologieconcern hoogopgeleid technisch talent al werkend op tot software developer. Het opleidingsprogramma is op maat gemaakt in samenwerking met Universiteit Twente (UT). Ook TU Eindhoven (TUe) verzorgt een deel van het curriculum. De acht nieuwe deelnemers aan Nedap University - die al een mastergraad in een bètastudie op zak hebben - krijgen een arbeidsovereenkomst bij Nedap en combineren hun werk als software developer met colleges aan de beide universiteiten.

Deelnemers van de derde editie van Nedap University hebben een gevarieerde technische achtergrond, uiteenlopend van een mastergraad in onder andere Technische Geneeskunde, Industrieel Ontwerpen en Toegepaste Wiskunde. Nedap University kenmerkt zich door een combinatie van werken (60%) en studeren (40%). Vanaf de start gaan deelnemers aan de slag bij een Nedap marktgroep, zoals Retail of Healthcare. In anderhalf jaar krijgen zij naast hun dagelijkse dosis praktijkervaring en intensieve interne begeleiding een theoretische opleiding van experts uit de academische wereld. Het programma bestaat uit modules van UT en TUe, zoals User Experience (UX), theorie over softwaresystemen, netwerken en thema’s als big data en privacy. Dit theoretisch fundament wordt aangevuld met praktijkmodules, gedoceerd door techexperts van Nedap.

Technisch inzicht, geen programmeer skills

Nedap zoekt op continue basis technisch talent en potentiële kandidaten voor Nedap University. Om in aanmerking te komen zijn analytisch vermogen en technisch inzicht noodzakelijk, programmeer skills zijn echter geen eis. Ruben Wegman, CEO van Nedap: “Slimme academici met een ondernemende instelling en een flinke portie leergierigheid zijn de kandidaten die we zoeken. Programmeren en kennis van netwerken en systemen brengen wij ze hier bij. On the job door onze experts en in de theoriemodules, op maat ontwikkeld met specialisten uit de academie.”

De grote vraag van het bedrijfsleven naar hoogopgeleid technisch talent is al jaren groter dan het aanbod van de Nederlandse universiteiten. De behoefte aan software developers blijft bovendien structureel toenemen. Nedap besloot in 2015 een eigen opleidingsinstituut te starten met de UT en TUe als partners: Nedap University. Initiatiefnemer Geert Hollander: “We zijn dit gestart om zelf technisch toptalent op te leiden. Onze vraag naar developers is simpelweg groter dan het aanbod. Het deelnemersaantal groeit jaarlijks, hoewel we zeer kritisch zijn op wie we aannemen. Het is een vrij pittige selectieprocedure.

Veel vrouwen

Onder de acht deelnemers van dit jaar zijn zes vrouwen, een flinke toename ten opzichte van de vorige lichtingen. Hollander: “Het idee dat software-ontwikkeling alleen voor mannen is weggelegd, is allang achterhaald. Impact maken met technologie is voor iedereen weggelegd.”