Gartner biedt Top-10 finance tips voor overstap naar digitaal zakendoen

07-11-2017 | door: Witold Kepinski

Gartner biedt Top-10 finance tips voor overstap naar digitaal zakendoen

Met veel opties voor digitale bedrijfstransformatie die aanzienlijke investeringen vereisen, heeft onderzoeksbureau Gartner de tien beste manieren gevonden om de overstap naar digitaal zakendoen te financieren.

Volgens de CEO survey van 2017 van Gartner kiest 42 procent van de CEO's nu voor een digitale benadering van bedrijfsverandering of neemt digitaal de kern van hun bedrijfsmodel over. Om digitale initiatieven te financieren, geven CEO's aan dat het grootste deel van het geld afkomstig is van zelffinanciering, in plaats van bestaande budgetten, omdat zij het primaire doel van digitale initiatieven zien om inkomsten te genereren in plaats van kosten te besparen. "Dit zou CIO's even moeten laten nadenken, gezien het feit dat conventioneel IT-beheer meestal werkt op basis van operationele budgetten", aldus Andy Rowsell-Jones, vice-president en analist bij Gartner.

"Transformatie vereist toewijding, leiderschap, strategie, technologie, innovatie en, belangrijker nog, geld", zei Rowsell-Jones. "Dit jaar en volgend jaar zullen waarschijnlijk de optimale timing zijn voor overlap tussen de conjunctuurcyclus en het tij van veranderingen in digitale bedrijven." In twee jaar tijd kunnen de stijgende kapitaalkosten strategische investeringen duurder maken en digitale catch-ups spelen. hoger is moeilijker."

De top 10 manieren om de overstap naar digitaal zakendoen te financieren zijn: 

1)     Interne zelffinanciering: digitale inkomsten betalen

Dit werkt alleen voor korte termijn projecten om onmiddellijke opbrengsten te genereren, zoals voor digitale marketingcampagnes of prijsverhogende digitale productfuncties. Deze aanpak heeft een duidelijke toerekening van de opbrengst nodig en is goed voor continue, incrementele groei, maar zal niet werken voor disruptieve veranderingen in de markt.

2)     Binnen bestaande budgetten

Het kan werken voor relatief oppervlakkige digitale bedrijfswijzigingen van twee tot drie jaar, als de budgetten gezond zijn, al vrijgevig en moeten worden bijgesneden. Het is niet goed voor een snelle transformatie, omdat het bestaande activiteiten zou kunnen hinderen. 

3)     Investeringen van reserves

Reserves zijn het deel van de winst gereserveerd voor interne herinvestering om het bedrijf te helpen in moeilijke tijden, waar digitale verstoring en marktverlies onder zouden kunnen vallen. Als de reserves gezond zijn, kan dit de digitale transformatie versnellen met een lage financiële impact op de huidige activiteiten.

4)     Verhoog relevante budgetten en snijd anderen

Deze optie vereist een zeer duidelijk begrip van de manier waarop de groei van het digitale bedrijfsleven de vertraging van het erfgoedbedrijf zal vervangen. Het is handig als digitale bedrijven herkenbaar zijn en in dezelfde bedrijfsstructuur beschikbaar zijn voor hetzelfde klantenbestand, maar niet geschikt voor aanpasbare bewegingen of radicale heruitvinding van de sector.

5)     Verhoog relevante budgetten en verlaag de winst

Relevant voor diepgaande, meerjarige strategische verandering, die een duidelijke en zorgvuldige uitleg aan beleggers vereist. Het kan gemakkelijker zijn als een disruptieve, bedreigende concurrent de transformatie voor iedereen duidelijker moet maken, of voor particuliere of familiebedrijven met lange termijnplannen en minder eigenaars om te overtuigen.

6)     Nieuwe obligaties of eigen vermogen van beleggers

Als digitale transformatie zware, meerjarige investeringen vereist, moet mogelijk nieuw kapitaal worden opgehaald. Kleinere bedrijven met snellere groeipercentages kunnen van beleggers meer eigen vermogen aantrekken door meer aandelen uit te geven. Grotere, volwassen bedrijven met een sterke reputatie kunnen het vreemd vermogen aantrekken door meer bedrijfsobligaties uit te geven.

7)     Lenen kapitaal van geldschieters

Leningsvermogen is doorgaans korter, meer tactisch geregeld en helpt hiaten die voortkomen uit digitale transformatie te overbruggen. Het is meestal alleen beschikbaar voor conventioneel beschrijfbare, gemeten risicosituaties, in plaats van voor speculatieve ondernemersacties of situaties van heruitvinding door de industrie. 

8)     Niet in de balans opgenomen posten

Een andere optie is om het nieuwe digitale product, dienst of activiteit geheel of gedeeltelijk in een afzonderlijke bedrijfsonderdeel te plaatsen met investeerders, ten bate van "riskante" of "ongebruikelijke" experimenten. Dit is handig voor het "cultiveren" van digitale ecosystemen en startups door samen te werken met venture capitalist (VC) en incubators als medeoprichters, evenals voor brancheconsortia.

9)     Desinvesteringen

Wanneer digitale disruptie serieus is in een branche, kan een strategie bestaan ??uit het vroegtijdig verkopen van oudere bedrijfseenheden aan kopers die ze graag in hun afnemende jaren gebruiken. De kapitaalontvangsten van afstotingen kunnen vervolgens worden gebruikt om de groeiende nieuwe digitale zakelijke ondernemingen en inkomstenstromen te financieren.

10)   Afstotingen van activa

Sommige activa die in het verleden nuttig waren maar minder relevant zijn voor digitale bedrijven, kunnen voor anderen een marktwaarde hebben. Het uitfietsen van oude fysieke activa om te betalen voor digitale groei kan werken waar 'dematerialisatie' een rol speelt.

Meer informatie is beschikbaar voor Gartner-klanten in het rapport "CEO-survey 2017: CIO's moeten digitale business opschalen."

WK

Terug naar nieuws overzicht
Digitale Transformatie