Wouter Hoeffnagel - 08 november 2017

Bedrijven hoeven geen melding meer te maken van gegevensverwerking

Organisaties hoeven sinds 6 november geen melding meer te maken bij de Autoriteit Persoonsgegevens indien zij persoonsgegevens verwerken. Dit aangezien de meldplicht met de invoering van de Algemene verordening gegevens (AVG) op 25 mei 2018 vervalt.

Organisaties kunnen tot 25 mei melding maken van verwerking van persoonsgegevens. De Autoriteit Persoonsgegevens kondigt echter aan sinds 6 november de naleving van deze meldplicht niet langer te zullen naleven.

Gegevensverwerking met bepaald risico

Alleen indien sprake is van een gegevensverwerking met een bepaald risico blijft melding verplicht. Dit risico is vastgelegd in artikel 31 van de Wet bescherming persoonsgegevens. In dit geval doet de Autoriteit Persoonsgegevens een voorafgaand onderzoek naar die gegevensverwerking. Dit houdt in dat pas mag worden begonnen met de verwerking nadat de toezichthouder de verwerking heeft goedgekeurd.

De AVG verplicht organisaties een data protection impact assessment (DPIA) uit te voeren indien een verwerking mogelijk een hoog risico oplevert voor rechten en vrijheden van de betrokkenen. Indien uit de DPIA blijkt dat de verwerking inderdaad een hoog risico oplevert en een organisatie geen maatregelen neemt of kan nemen om dit risico te beperken, moet de verwerking voor toepassing worden voorgelegd aan de toezichthouder