Redactie - 06 november 2017

Elke onderneming is nu een datafabriek

NetApp staat bekend als storageleverancier, maar dat lijkt een nevenactiviteit te worden. “Natuurlijk zijn opslag en ontsluiting van gegevens nog steeds onze kern, maar de afgelopen drie jaar hebben we ons steeds meer gespecialiseerd in het ontsluiten van data in een hybride (cloud)omgeving en het analyseren ervan”, zegt Sven Schoenaerts, Managing Director Benelux bij NetApp. Hij wijst in dit verband op de recente acquisities.

Het gesprek met de algemeen directeur begint met de vaststelling dat Benelux voor NetApp de derde grootste regio is in de omzet van EMEA. “En wij hebben het Executive Briefing Center hier op ons EMEA hoofdkantoor in Schiphol-Rijk. Dat betekent dat veel van onze klanten hier komen om oplossingen te bespreken of te testen. Wij hebben altijd interessante gesprekken. Die zijn waardevol en leerzaam voor ons.”

Die gesprekken gaan veelal over de volgende generatie datacenters. “Wij bestaan dit jaar vijfentwintig jaar en we hebben altijd een tegendraadse houding gehad. Daar zijn we groot mee geworden. Maar ook door goed te luisteren naar onze klanten. En we zien dat ze allemaal bezig zijn met de digitale transformatie. Daar worstelen ze mee, maar wij bezien dat optimistisch. Het levert zo veel kansen. Zo ontstaan er nieuwe behandelingsmodellen bij de gezondheidszorg; juist omdat ze over zoveel gegevens kunnen beschikken en daar nieuwe inzichten uit halen.”

Schoenaerts meldt dat data op de balans thuishoort. “De curator van Ceasars Palace in Las Vegas heeft gezegd dat de data het belangrijkste bezit zijn van de onderneming. Ze zouden een miljard euro waard zijn, meer dan de gebouwen en dergelijke.”

Stabielere software

Maar hoe krijg je het voor elkaar om die data zinvol te verzamelen en te gebruiken? Daarover heeft NetApp zich gebogen en de laatste drie jaar acquisities gepleegd die passen binnen de wens om een autoriteit te zijn op het vlak van dataverwerking in een hybride wereld.

“Hierdoor winnen we aan relevantie voor onze klanten”, stelt Schoenaerts tevreden vast. Hij noemt een enterprise klant in de semiconductor industry die een ‘waanzinnige hoeveelheid data’ toepast om zijn producten te verbeteren. “Maar wij gebruiken het zelf ook”, voegt hij eraan toe. “We zijn vier à vijf jaar geleden gestart met datalake analytics om onze software te verbeteren. En het werkt: onze programmatuur is nu veel stabieler. Hetzelfde geldt voor onze ondersteuning. De support engineer verzamelt alle data die met ondersteuning te maken hebben. Die voeren we in IBM Watson. Via een chatbot is dat de eerstelijns ondersteuning. We zijn hier pas een paar weken mee bezig, maar het is veelbelovend. Dit levert veel informatie op.”

Data ontsluiten

Organisaties gebruiken in toenemende mate een mengsel van een eigen datacenter, publieke cloud en private cloud. Bovendien – om risico’s te spreiden of uit kostenoverwegingen – gebruiken zij de diensten van meerdere cloud providers. Het gevolg is dat data verspreid raken over diverse platforms, met diverse datamodellen.

“Het gaat erom die data goed te ontsluiten. Dat kan met onze Data Fabric. Dat is onze oplossing om gegevens in een hybride wereld goed te beheren. Zo krijg je toegang tot data en weet je die gegevens tot een waardevol element in de bedrijfsvoering te maken. Hiermee slechten wij de barrières tussen de diverse datasets. Om dit goed te doen, hebben we nauwe samenwerking met Amazon, Microsoft (voor het Azure-platform), Google en andere public cloud providers. Daar draait onze software om de ontsluiting goed te regelen”, licht Schoenaerts toe.

“Het mooie is”, laat hij erop volgen, “dat je geen NetApp-klant hoeft te zijn om van deze diensten gebruik te maken.

Zoals bier

Wessel Gans, Senior Systems Engineer bij SolidFire Benelux, gaat in op de technische aspecten van de Netapp oplossing. SolidFire, opgericht in 2010, is in 2016 opgekocht door NetApp. De onderneming had all-flash storage systemen ontwikkeld. Het was van meet af aan de bedoeling om de techniek van SolidFire te integreren in de Data Fabric van NetApp.

Gans vertelt dat de management toepassing ONTAP Cloud heet. “Het is een beheeroplossing die bescherming biedt aan, en zicht en controle geeft op cloudgebaseerde workloads. Je kunt met één console zowel cloud- als on premises bronnen gecentraliseerd beheren. Dit zorgt voor een betere beschikbaarheid van applicaties en minder storage capaciteit.”

ONTAP, zo vertelt hij, is het besturingssysteem om ervoor te zorgen dat data altijd beschikbaar is, ook in een hybride omgeving. “Zoals bier op de tap ook altijd beschikbaar is.” Wie daar meer over wil weten, kan terecht op http://cloud.netapp.com.

Om dit voor elkaar te krijgen, werkt het bedrijf nauw samen met technologiebedrijven als Amazon, Microsoft (Azure), Google, Rackspace, VMware, OpenStack, Oracle en Fujitsu.

Andere mensen

Technisch gezien is in Cloud ONTAP een belangrijke rol weggelegd voor NetApps SnapMirror. “Dit is al jaren de tool voor replicatie en disaster recovery voor NetApp storage omgevingen. Wij gebruiken het voor datauitwisseling tussen de verschillende platformen. We willen zoveel mogelijk werken met standaard datatools. En eigenlijk kun je wel zeggen dat S3 de defacto standaard is geworden; de simple storage service van Amazon”, vertelt Gans.

Hij gaat zijdelings in op de hyperconverged infrastructuur die NetApp verder heeft ontwikkeld op basis van de oplossing die SolidFire al op zak had. “Het belangrijkste van die oplossing is dat we niet weer silo’s ontwikkelen als workloads op verschillende plekken staan. Via API’s kunnen we alles ontsluiten. Het betekent wel dat je andere mensen nodig hebt in de datacenters; mensen die de waarde van data begrijpen. Om een architectuur in te richten die workloads transparant maakt, biedt NetApp workshops aan”, zegt Schoenaerts.