Wouter Hoeffnagel - 06 november 2017

Satellietverbindingen maken slimmere maritieme technologie mogelijk

Orange Business Services werkt samen met BlueTide Communications om de communicatie op zee tussen schepen en havens te verbeteren. Door het satellietnetwerk van Orange en de maritieme oplossingen van BlueTide te communiceren willen de bedrijven de meest afgelegen plekken op oceanen en zeeën bereikbaar maken. Dit maakt het mogelijk slimmere maritieme technologie toe te passen voor onder meer navigatie, cybersecurity, voice en video, bedrijfsapplicaties en onderhoud.

De oplossing die Orange levert aan BlueTide is een managed satellietcommunicatiesysteem (VSAT) op de Ku-frequentieband, met de mogelijkheid om te schakelen naar alternatieve satellietverbindingen voor een wereldwijde dekking. Bluetide gebruikt deze om schepen te voorzien van live videobewaking, cybersecurity en het bewaken van systemen. Deze verbindingen openen nieuwe mogelijkheden voor de scheepsvaart, zoals meer vaarroutes, het versturen en ontvangen van actuele weers- en navigatiedata en de toegang tot bedrijfsapplicaties in de cloud. Ook verbetert het comfort van opvarenden door de aanwezigheid van internetverbindingen, de mogelijkheid tot het streamen van online media en goede telefoonverbindingen met het thuisfront.

Stimulans voor IoT-toepassingen in scheepsvaart

De samenwerking tussen Orange en BlueTide maakt het toepassen van slimmere scheepstechnologie met het Internet of Things (IoT) mogelijk. Betrouwbare breedbandconnectiviteit ondersteunt het op afstand monitoren van mechanische onderdelen, waardoor onderhoud voorspeld kan worden. Hetzelfde netwerk is te gebruiken om vracht gedurende de reis op afstand te monitoren, met parameters zoals locatie, voorraadniveaus, temperatuur, reisomstandigheden en veiligheid.

“Onze relatie met Orange geeft ons de mogelijkheid meer schepen op zee te bereiken met een grotere variëteit aan geavanceerde communicatiemiddelen”, zegt Emil Regard, Chief Executive Officer van BlueTide Communications. Regard wijst erop dat de maritieme industrie afhankelijk is van betrouwbare verbindingen tussen wal en schip in haar processen. Door zijn oplossingen te combineren met de technologie van Orange kan BlueTide deze verbindingen leveren.