Data moet een plek krijgen op de balans

03-11-2017 | door: Teus Molenaar
Deel dit artikel:

Data moet een plek krijgen op de balans

Niet op alle punten konden de leden van CIONET zich herkennen bij de uitkomsten van het onderzoek dat Pure Storage had laten verrichten onder ruim 9000 IT-beslissers in EMEA, de VS en Azië, maar dat data een plek moet krijgen op de boekhoudkundige balans kon op volmondige instemming rekenen. Tegelijk worstelen zij met de vraag wie eigenaar is van de data, zo verklaarde ook Willie Appel, VP Gartner.

De ongeveer dertig bezoekers van de round table van CIONET begonnen de avond met genieten van het uitzicht over Amsterdam dat de ADAM-Toren (het vroegere Shell Lab in Amsterdam Noord) biedt. Wind en regen joeg het gezelschap van het panorama-dak, maar vanuit het restaurant is de stad beschut te beschouwen.

Tijdens het diner sprak Theo van Teylingen, Regional Director Benelux Pure Storage, over de studie (met de naam Evolution) die de onderneming heeft laten verrichten. De fabrikant van flash gebaseerde dataplatformen voor de cloud heeft laten onderzoeken op welke manier organisaties de balans zoeken tussen infrastructuur en applicaties, voor vandaag en morgen. Wereldwijd zijn 9000 mensen ondervraagt, onder wie 500 uit Nederland. Uit zijn betoog bleek dat de digitale transformatie erg dichtbij is. “Airbus verwacht dat er in 2020 een zelf-vliegende lucht-taxi is. Dat is al over twee jaar”, was een van zijn voorbeelden.

Data als basis

Uit het onderzoek blijkt dat de respondenten aangeven dat 47 procent van hun verdienmodel wordt gedreven door digitalisatie, waarbij data de belangrijkste basis vormen voor hun omzet; digitalisatie vormt dus snel en binnen alle geledingen de kern van het ondernemerschap. Maar er is wel een verschil tussen de landen onderling. Zo topt Italië met 56 procent en zit Nederland ergens onder het midden met 45 procent. “Er is nog wel wat werk aan de winkel in ons land; ook Spanje bijvoorbeeld genereert meer data-gedreven inkomsten”, stelde Van Teylingen vast.

Dit bleek ook toen Herman van Bolhuis (Managing Director CIONET) het gezelschap vroeg of het zich herkende in de 47 procent. Slechts vier mensen staken hun vinger op. Conclusie van Van Bolhuis: “Het overgrote deel vindt blijkbaar dat hun bedrijf nog niet klaar is om data als basis van de bedrijfsvoering te laten fungeren.”

Niettemin erkennen de aanwezigen de vaststelling dat de hoeveelheid data jaarlijks waanzinnig groeit. En dat de traditionele storageplatformen een rem zijn op verdere ontwikkeling naar een datagedreven organisatie. Uit de studie blijkt dat 67 procent van de respondenten uit de Benelux deze mening is toegedaan. “Het is wel jammer dat de cijfers zijn gemiddeld over de Benelux, want België is toch wel heel anders dan Nederland”, stelde Van Bolhuis vast.

Minder cloud

Uit de studie blijkt dat 47% van de ondernemingen hun applicaties in het traditionele datacenter (on premise) hebben draaien. Dat is ruim meer dan public cloud en private cloud (beide 23%). De studie ziet een trend waarbij applicaties worden teruggehaald uit de public cloud; vooral vanwege beveiligingsoverwegingen. 65% heeft om deze reden het gebruik van de public cloud teruggedrongen. Ook de aanwezigen zien public cloud als een risico.

Niettemin zal het gebruik van cloud computing de komende twee jaar toenemen, zo is de verwachting.

Hetzelfde patroon geldt voor storage. 43% On premise, 23% in de public cloud en 22% in de private cloud. De grootste groei hier wordt verwacht in public cloud (58%). Ook de andere platformen groeien. Dit betekent dat er behoefte is aan een storageplatform dat een hybride aanpak heeft en de beveiliging op orde heeft. 72% vindt dat cloud, on premise en edge computing, elkaar dienen aan te vullen.

De kracht van data

David Hatfield, President van Pure Storage, was vooral benieuwd naar de persoonlijke ervaringen van het gezelschap met data-opslag en –verwerking. En met IT-alignment. Hierop ontstond een discussie over de plaats van de CIO binnen een organisatie. Een van hen, hield een vurig betoog om deze functionaris de brug te laten zijn tussen de business en technologie. “Iedereen binnen de organisatie heeft te maken met IT, de CIO praat met hen allemaal; en met de technici. De brugfunctie ligt voor de hand.” Gevolgd door instemming.

Hatfield gaf aan dat zijn bedrijf de kracht van data wil bevrijden. “De huidige opslagsystemen vormen daarvoor nog een belemmering. Wij willen de iPhone van de opslaginfrastructuur zijn; krachtig en vooral zeer eenvoudig te bedienen.”

Pure Storage heeft zijn systeem vanaf de grond aan kunnen opbouwen en derhalve oplossingen gebouwd die geschikt zijn voor de ‘snelle datawereld’. “Tegelijk beseffen wij dat er de afgelopen tien jaar al voor vier miljard dollar is geïnvesteerd in flash-systemen gebaseerd op legacy technologieën (zgn. retro-fits). We verwachten niet dat iedereen dat ineens opzij zet om voor onze volle flash-oplossing te kiezen. Het zal altijd wel een gemengde omgeving zijn maar we zien wel een versnelling plaatvinden van omvorming naar onze dataplatformen.”

Talenten

De Gartner-analist vroeg zich af wat de uitkomsten geweest zouden zijn als Evolution naar de mening van algemeen managers had gevraagd in plaats van CIO’s. “Ik weet zeker dat de antwoorden dan volslagen anders zouden zijn geweest.” Om er direct op te laten volgen dat ‘digital transformation’ in de basis niets met techniek van doen heeft, maar met beveiliging, met de vraag wie de data bezit. “Daar zijn CIO’s mee bezig.” Deze vaststelling kon rekenen op instemming van het gezelschap. Evenals de mededeling dat de boardrooms moeten worden omgevormd in ‘datarooms’, zoals het geval is bij GAFA: Google, Apple, Facebook en Amazon.

Daarbij is technologie volgens hem niet leidend, maar het vinden van de juiste, talentvolle medewerkers. Ook de rol van leveranciers moet volgens hem veranderen. “Ik zoek geen leverancier van opslag-oplossingen, maar iemand die een waardevolle aanvulling kan leveren op mijn bedrijfsvoering; participatie in plaats van traditionele klant-leverancier verhoudingen.” 

Levendige discussies

Tijdens de presentaties vonden al levendige discussies plaats tussen de bezoekers. Niet altijd over storage of de Evolution-uitkomsten. De positie van de CIO was een onderwerp, de waarde van data en hoe die te verkrijgen, maar ook de opkomst van robots. Uit Evolution blijkt bijvoorbeeld dat in EMEA 67% van de ondervraagden vindt dat data op de balans dient te staan. En 59% vindt dat data belangrijker zijn voor de continuïteit van de organisatie dan medewerkers. Ook de bezoekers vinden het vreemd dat gebouwen wel een plek hebben in de boekhouding, terwijl data ontbreekt.

Duidelijk werd wel dat zij heel wat onderwerpen op hun beroepsmatige bordje hebben liggen, want de discussies gingen alle kanten op. Dit onderstreepte het belang van een bijeenkomst als deze. Zij voldoet aan de behoefte van deelnemers om kennis met beroepsgenoten uit te wisselen.

Terug naar nieuws overzicht