Redactie - 03 november 2017

Directeur Assens IT-bedrijf krijgt twee jaar celstraf wegens fraude

De voormalige directeur van een IT-bedrijf uit Assen heeft twee jaar cel opgelegd gekregen voor fraude. De betrokken administrateur kreeg een werkstraf. Dit melden Dagblad van het Noorden en RTV Drenthe

Volgens het OM vervalsten de mannen facturen en dienden onjuiste aangiftes in bij de Belastingdienst zo oordeelde de rechtbank in Zwolle. De man uit Norg zou de fiscus hebben opgelicht voor ruim zeven ton, zo beweert het Openbaar Ministerie. De directeur ontkende, maar de rechter vond de bewijzen van het OM wel onderbouwd. De straf voor de ex-directeur was gelijk aan de eis van de officier van justitie. Volgens de rechters gaf de directeur leiding aan de fraudepraktijken.

Volgens het OM heeft het bedrijf tussen 2009 en 2013 met twee boekhoudingen gewerkt. In de eerste boekhouding werden facturen verstuurd inclusief BTW. In de tweede (schaduw)boekhouding werden de namen van afnemers op facturen vervangen door klanten uit andere EU-landen waarover geen BTW werd betaald. Zo kon het IT-bedrijf volgens het OM 715.000 euro aan geïnde BTW onterecht voor zichzelf houden. Na een tip kwam de FIOD de fraude op het spoor.