Redactie - 02 november 2017

Digitale Transformatie onlosmakelijk verbonden met integratie en IoT

Digitale Transformatie onlosmakelijk verbonden met integratie en IoT image

Codit, internationaal specialist in business integratie, Azure en IoT, organiseerde afgelopen week haar jaarlijkse conferentie CONNECT 2017. Meer dan 150 IT-architecten, ontwikkelaars en ICT-managers hadden de weg naar Maarssen gevonden voor een dag van inspiratie en integratie.  In een tweetal tracks, afgewisseld met plenaire sessies, werden de deelnemers bijgepraat over de laatste ontwikkelingen op het gebied van hybride- en cloud-integratie en IoT. Daarbij werd nadrukkelijk de link gelegd tussen integratie, Internet of Things en Azure cloud-technologie. 

Codit is ooit gestart als Microsoft BizTalk Server specialist maar is sindsdien uitgegroeid tot één van Microsoft’s belangrijkste partners op het gebied van business integratie, API management, Azure en Internet of Things. De Microsoft-technologieën, inclusief cloud-oplossingen, zijn daarbij altijd centraal blijven staan, hetgeen ook in het programma duidelijk zichtbaar was. 

Digitale Transformatie draait om versnellen

De openings-keynote werd gegeven door Ernst-Jan Stigter, Algemeen Directeur van Microsoft Nederland. Hij ging in op de kansen van Digitale Transformatie, zowel in Nederland als in de rest van de wereld. In de visie van Microsoft draait Digitale Transformatie om het bij elkaar brengen van mensen, gegevens en processen om meerwaarde voor klanten te creëren en een concurrentievoordeel te behouden. Sleutelwoord daarbij, volgens Stigter, is ‘Acceleration’. De snelheid waarmee processen plaatsvinden, ontwikkelingen zich voordoen en de markten veranderen, blijft verder toenemen. Applicatie-integratie is essentieel bij elke vorm van digitale transformatie. En de keuze voor een cloudgebaseerd integratieplatform is daarbij een essentiële voorwaarde om te kunnen blijven versnellen.

Azure IoT Hub

Sam Vanhoutte, CTO van Codit liet in zijn sessie zien hoe organisaties dankzij IoT in staat zijn om hun business te transformeren, door van een productgericht aanbod over te schakelen op een oplossingsgericht aanbod. Hij gaf aan hoe de nieuwste ontwikkelingen van het Microsoft Azure-platform deze transformatie vergemakkelijken dankzij Azure IoT Hub, Microsoft IoT Central en Azure IoT edge. Hij benadrukte wel dat IoT-projecten meer dan welk ander soort project ook, sterk afhankelijk zijn van hun infrastructuur. Briljante oplossingen zijn gedoemd te mislukken als de basis niet goed is ingevuld. Hoe moet je omgaan met instabiele internetverbindingen, toenemende beveiligingscomplexiteit of nieuwe zakelijke vereisten? 

Swiss Re: verzekeringen tegen vluchtvertragingen

Een mooi voorbeeld van een Azure-gebaseerd integratieproject werd gepresenteerd door Swiss Re. Deze grote internationale verzekeraar heeft een nieuwe dienst ontwikkeld: Flight Delay Compensation. Vluchtvertragingen zijn één van de grootse irritatiefactors voor reizigers en ofschoon compensatie wettelijk geregeld is, is het verkrijgen ervan nog niet zo eenvoudig. Swiss Re heeft dit nu opgelost. 

Swiss Re Group heeft kantoren in meer dan 25 landen en had in 2016 een omzet van 33 miljard US dollar. In veel opzichten een heel traditioneel verzekeringsbedrijf. Toch besloot het te innoveren en om te breken met de traditionele bedrijfsmodellen ontwikkelde het bedrijf, op basis van Azure, een microverzekeringsdienst die vliegtuigreizigers automatisch geld uitkeert bij vertraagde vluchten. 

Om compensatie te krijgen was het altijd zo dat passagiers een schriftelijke vordering moesten indienen om vervolgens te wachten op terugbetaling. Swiss Re wilde een eenvoudiger proces creëren dat door luchtvaartmaatschappijen, reisbureaus en andere partners kan worden aangeboden als een additionele dienstverlening. 

Omdat het bedrijf een belang heeft in de luchtvaartindustrie, had het al een samenwerking met FlightStats, een wereldwijde aanbieder van vluchtdata. Deze kon Swiss Re real-time informatie geven over vluchtstatus, vertrektijden en aankomsten en meer.

Ontwikkeling en implementatie

Swiss Re bouwde een werkend prototype op basis van de externe data van FlightStats, een wereldwijde aanbieder van vluchtdata. Deze kon Swiss Re real-time informatie geven over vluchtstatus, vertrektijden en aankomsten en meer. De volgende stap was de cloud-implementatie. Hiervoor werd integratiespecialist Codit in de arm genomen. Het team gebruikt Visual Studio Team Services om op afstand samen te werken met Codit. Door de continue implementatie en integratie op Azure kan Swiss Re gelijktijdig miljoenen microverzekeringen verwerken. Alle testen verliepen automatisch met gebruik van echte vluchten, offertes, bestellingen en aanspraken, zodat het product bewezen stabiel is. Het project nam uiteindelijk slechts acht maanden in beslag, van concept tot lancering, inclusief vier maanden ontwikkelingstijd. 

codit-it-solutions-connect-2017-klein.png   

Swiss Re biedt zijn vertraagde vluchtverzekering aan bij onder meer luchtvaartmaatschappijen en reisbureaus. De service integreert eenvoudig met bestaande websites, zodat een passagier tegelijkertijd bij de aankoop van zijn ticket ook zijn verzekering kan aanschaffen. Vervolgens controleert het Swiss Re-systeem de vlucht met zijn partner FlightStats en vergoedt het de passagier automatisch als het vertraagd is. De meeste acties worden afgewikkeld binnen een uur na de vluchtlanding.  

Serverless Architecture

Als slotspreker van de dag ging Clemens Vasters, Mircosoft’s lead architect voor Azure Messaging Services, in op Event-Driven Serverless Architecture, de volgende grote stap in de cloud. Serverless is de nieuwste trend in cloud computing en weerspiegelt een verandering in de manier waarop applicaties worden gehost. Modularisatie van oplossingen heeft geleid tot het idee van microservices, en het 'serverless' idee staat het aanbieden van dergelijke diensten bovenop infrastructuurabstracties toe. Daarmee worden veel beperkingen van het gemeenschappelijke hostingmodel opgeheven. Daarbij zijn applicaties vooral bezorgd over hosts en looptijd. Event-Driven Architecture concepten blijken ideaal om 'serverless'-diensten te verbinden., en zullen dus de komende tijd snel aan belang winnen. 

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024