Samsung stelt nieuw management aan
01-11-2017 | door: Redactie

Samsung stelt nieuw management aan

Samsung heeft zijn cijfers voor het voorbije kwartaal bekendgemaakt. De Koreaanse techgigant doet het bijzonder goed, ondanks alle schandalen. Een van die schandalen probeert het alvast op te lossen met een stoelendans op managementniveau.

U kent Samsung waarschijnlijk vooral van de telefoons, maar de grootste winsten van het bedrijf komen van de componenten die het verkoopt. Dat blijkt onder meer uit de winstcijfers die het bedrijf heeft vrijgegeven. In het derde kwartaal van 2017 boekte het bedrijf zijn grootste operationele winst ooit, zo'n 14,53 biljoen won (1,12 miljard euro). Het genereerde ook inkomsten van 62,05 biljoen won (4,77 miljard euro). Dat is drie keer meer dan hetzelfde kwartaal vorig jaar, toen Samsung nog volop aan het bekomen was van de vuur-vattende Note 7 (foto) en de daaropvolgende recall.

Belangrijkste oorzaak van al die inkomsten is het componentendivisie van Samsung. Het bedrijf maakt onder meer geheugenchips en processoren, die in eigen toestellen terechtkomen, maar die ook verkocht worden aan pakweg Apple. Het telefoonsegment deed het minder goed. Het aantal verscheepte telefoons groeide wel, zegt Samsung, onder meer door de Galaxy Note 8 en de Galaxy J, maar de inkomsten stegen minder snel omdat meer klanten op zoek gaan naar goedkopere smartphones.

Management

Samsung is op dit moment de grootste verdeler van smartphones en televisies in de wereld, maar het heeft er wel een moeilijk jaar op zitten. Naast de hetze rond de Note 7, is er ook de vraag wie er nu eigenlijk baas is van het concern. Samsung had drie co-CEO's. Daarvan was Jae-yong Lee de de-facto baas nadat zijn vader, Kun-hee Lee, enkele jaren geleden in coma geraakte na een hartaanval. Jay Y. Lee is echter net veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf wegens corruptie. De derde in rij, Oh-hyun Kwon, die aan het hoofd staat van de chipdepartement, kondigde enkele weken terug zijn pensioen aan.

Als oplossing komt het bedrijf nu met een splinternieuw managementteam. Samsung houdt zijn huidige driehoofdige structuur. Daarin vervangt Kin-am Kim de vertrekkende Oh-Hyun Kwon. Kim komt van het semiconductordivisie en was lange tijd Kwon's rechterhand. Hij zal ook hoofd worden van het afdeling 'Device solutions'. Verder krijgen ook Dong-jin Koh en Hyun-suk Kim promotie. Zij zullen respectievelijk IT en mobiele oplossingen, en consumentenelektronica voor hun rekening nemen. De voormalige CFO Sang-hoon Lee zal de raad van bestuur gaan voorzitten. Het is de eerste keer dat die voorzitter niet één van de drie co-CEO's is.

Jae-yong Lee

Door de wijzigingen wordt overigens niet meteen duidelijk is wie er nu echt de plak zwaait bij het bedrijf. Gevreesd wordt dat het management wacht op een uitspraak van de rechtbank. Jae-yong Lee heeft namelijk zijn veroordeling aangevochten. Als dat beroep wordt aanvaardt, zou de man eventueel toch nog kunnen terugkomen als grote baas.

In samenwerking met Datanews

Terug naar nieuws overzicht