Wouter Hoeffnagel - 01 november 2017

Ruim 60% van de Nederlanders wil persoonsgegevens opvragen bij een organisaties

Ruim 60 procent van de Nederlanders is van plan bij een bedrijf of overheidsorganisatie zijn eigen persoonsgegevens op te vragen. De Algemene Verordening Persoonsgevens (AVG) geeft gebruikers dit recht.

Dit meldt Ad van Loon, jurist van Digital Me, aan BNR. Van Loon baseert zich hierbij op de voorlopige resultaten van een enquête van Digital Me waarin deelnemers gevraagd worden naar het opvragen van persoonsgegevens. Nederlanders zijn vooral van plan gegevens op de vragen bij social media bedrijven en zorgorganisaties. Banken staan op de laatste plaats.

Boetes

Van Loon waarschuwt voor de de impact van de AVG en stelt dat veel bedrijven op dit moment niet in staat zijn data die door gebruikers wordt opgevraagd daadwerkelijk te overhandigen. In veel gevallen zouden bedrijven ook niet weten waar de gegevens staan opgeslagen. Dit terwijl bedrijven een boete opgelegd kunnen krijgen indien zij niet binnen een bepaald termijn opgevraagde data overhandigen.

Ook wijst Van Loon op de aansprakelijkheid die organisaties dragen indien er iets misgaat met data. Zo blijven bedrijven verantwoordelijk voor data die wordt doorgestuurd naar een andere organisatie. Dit is onder meer voor banken een probleem, die volgens de bankenrichtlijn PSD2 verplicht worden andere organisaties toegang te geven tot gegevens.

Het volledige interview met Van Loon is te vinden op BNR.