Wouter Hoeffnagel - 29 oktober 2017

Cybercriminelen en staatshackers baren IT security professionals zorgen

IT security professionals maken zich de grootste zorgen om aanvallen door cybercriminelen (90%), gevolgd door aanvallen door staatshackers (82%). Ook hacktivisten (79%) en malafide insiders (78%) zijn echter een bron van zorgen.

Dit blijkt uit onderzoek van Enterprise Strategy Group in opdracht van beveiligingsbedrijf Cylance. 300 IT security professionals zijn voor het onderzoek ondervraagd. 47% van de respondenten geeft aan machine learning in te zetten in een poging aanvallers buiten de deur te houden. 23% voert daarnaast testen uit met machine learning.

Ransomware

Ook ransomware is een bron van zorgen. Bijna 46% van de bedrijven heeft in de afgelopen twaalf maanden te maken gehad met ransomware. In meer dan de helft van de uitbraken werden meer dan vijf apparaten getroffen. 60% van de slachtoffers geeft aan meerdere malen door dezelfde ransomware variant getroffen te zijn. 12% heeft losgeld betaald om gegijzelde data en systemen weer toegankelijk te maken.

Bekende malware - waarvoor een malware-signature beschikbaar is - wordt door 35% van de respondenten als grootste dreiging genoemd waarmee hun organisatie in de afgelopen twee jaar te maken heeft gehad. Een dergelijke signature wordt door anti-virussoftware gebruikt om de malware te herkennen. 29% wijst juist op onbekende malware, waarvan een malware-signature ontbreekt. Dergelijke malware kan bijvoorbeeld wel met software die gedragsanalyse uitvoert op bestanden worden gedetecteerd.

Meer informatie is beschikbaar in het onderzoek van Cylance.

 

Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024 BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024
Nutanix BN start 6 mei - 20 mei