Wouter Hoeffnagel - 29 oktober 2017

Cybercriminelen en staatshackers baren IT security professionals zorgen

IT security professionals maken zich de grootste zorgen om aanvallen door cybercriminelen (90%), gevolgd door aanvallen door staatshackers (82%). Ook hacktivisten (79%) en malafide insiders (78%) zijn echter een bron van zorgen.

Dit blijkt uit onderzoek van Enterprise Strategy Group in opdracht van beveiligingsbedrijf Cylance. 300 IT security professionals zijn voor het onderzoek ondervraagd. 47% van de respondenten geeft aan machine learning in te zetten in een poging aanvallers buiten de deur te houden. 23% voert daarnaast testen uit met machine learning.

Ransomware

Ook ransomware is een bron van zorgen. Bijna 46% van de bedrijven heeft in de afgelopen twaalf maanden te maken gehad met ransomware. In meer dan de helft van de uitbraken werden meer dan vijf apparaten getroffen. 60% van de slachtoffers geeft aan meerdere malen door dezelfde ransomware variant getroffen te zijn. 12% heeft losgeld betaald om gegijzelde data en systemen weer toegankelijk te maken.

Bekende malware - waarvoor een malware-signature beschikbaar is - wordt door 35% van de respondenten als grootste dreiging genoemd waarmee hun organisatie in de afgelopen twee jaar te maken heeft gehad. Een dergelijke signature wordt door anti-virussoftware gebruikt om de malware te herkennen. 29% wijst juist op onbekende malware, waarvan een malware-signature ontbreekt. Dergelijke malware kan bijvoorbeeld wel met software die gedragsanalyse uitvoert op bestanden worden gedetecteerd.

Meer informatie is beschikbaar in het onderzoek van Cylance.

 

BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024 Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024
Dutch IT Partner Day 11 juni2024