Wouter Hoeffnagel - 26 oktober 2017

‘Cybersecurity-academici trekken weg door gebrek aan onderzoeksgeld’

‘Cybersecurity-academici trekken weg door gebrek aan onderzoeksgeld’ image

Nederland stelt te weinig geld beschikbaar voor onderzoek naar cybersecurity en blijft achter bij omringende landen. Academici op het gebied van cybersecurity trekken hierdoor weg naar het buitenland.

Hiervoor waarschuwen hoogleraar Systems and Network Security bij de Vrije Universiteit Amsterdam Herbert Bos, hoogleraar Cybersecurity bij de TU Delft Michel van Eeten en hoogleraar security en correctheid van software bij de Radboud Universiteit Bart Jacobs in een open brief. De hoogleraren wijzen erop dat in Nederland ongeveer € 1 miljoen per jaar beschikbaar is voor onderzoek naar cybersecurity. Dit is slechts 2% van het budget dat bijvoorbeeld Duitsland beschikbaar stelt. Als de verhouding van de Nederlandse economie met de Duitse economie in deze vergelijking wordt meegenomen, zou het Nederlandse investeringsniveau volgens de hoogleraren zeker een factor 10 hoger moeten liggen.

Academici trekken weg

Bos, Van Eeten en Jacobs waarschuwen voor de gevolgen van deze beperkte investeringen. Zo trekken academici steeds vaker weg naar het buitenland, waar zij meer geld beschikbaar krijgen voor hun onderzoeksactiviteiten. “In het algemeen geldt: de eigen beveiliging moet je vooral zelf doen. Natuurlijk zijn coalities belangrijk, maar juist op het gebied van beveiliging is soevereiniteit en autonome belangenafweging, gebaseerd op kennis van zaken, van groot belang. Moderne gedigitaliseerde samenlevingen zijn kwetsbaar door hun grootschalige gebruik van ICT, voor de meest essentiële processen (waaronder communicatie, vervoer, aansturing en bestuur), zoals de afgelopen jaren herhaaldelijk gebleken is. Het is daarom van strategisch belang dat Nederland een eigen kennispositie heeft en behoudt op het hoogste niveau, en zelf in staat is, en ook de capaciteit heeft, om nieuwe generaties van cybersecurity experts op te leiden”, aldus de hoogleraren.

In de brief adviseren Bos, Van Eeten en Jacobs dan ook meer geld beschikbaar te stellen voor cybersecurity onderzoek. Door structurele investeringen zouden universiteiten meer vast personeel voor onderzoek kunnen aannemen. Daarnaast stellen Bos, Van Eeten en Jacobs voor cybersecurity experts via een ‘circulatie pool’ te laten rouleren tussen organisaties in de overheid, het bedrijfsleven en de non-profit sector om academische en operationele kennis te laten circuleren.

De open brief van Bos, Van Eeten en Jacobs is hier te vinden.

Nutanix BW start 6 mei - 20 mei CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei
CompTIA Community Benelux BN 7-31 mei