Redactie - 26 oktober 2017

Groep Bitcoin-ontwikkelaars richt Bitcoin Gold op

Een groep ontwikkelaars die de macht van de grote Bitcoin-miners wil breken, heeft een parallelle munt afgesplitst. Met 'Bitcoin Gold' is alweer een nieuw digitaal muntje geboren.

Voor de zomer was er nog maar één Bitcoin. Inmiddels bestaan er al drie versies van diezelfde munt. Nadat op 1 augustus voor het eerst in de negenjarige geschiedenis van de Bitcoin een zogenaamde 'hard fork' werd doorgevoerd, ontstond ‘Bitcoin Cash'. Die werd afgeplitst op initiatief van een groep ontwikkelaars die de Bitcoin bruikbaarder willen maken als betaalmiddel.

Bitcoin decentraliseren

Nu heeft een andere groep, die de Bitcoin wil decentraliseren, een nieuwe hard fork uitgevoerd. Daardoor is alweer een nieuwe cryptocurrency ontstaan: Bitcoin Gold. Door zo'n fork ontstaan twee delen die een gemeenschappelijke geschiedenis van de code bezitten, maar vanaf nu hun eigen weg opgaan. In principe kan iedereen zo'n kloon maken, want de code erachter is open-source. Of de nieuwe munt waarde krijgt, hangt echter af van hoeveel aanhang deze heeft.

Dat kunnen we op dit moment moeilijk nagaan want Bitcoin-eigenaars vinden de nieuwe munt nog niet terug in hun wallet. Daarvoor is het wachten tot begin november. Wie 100 Bitcoins in zijn digitale portefeuille heeft, zal dan in principe 100 Bitcoins én 100 muntjes aan 'Bitcoin Gold' terugvinden. Mogelijk is dit één van de redenen waarom de waarde van de Bitcoin de voorbije weken de hoogte werd ingeduwd - vorig weekend was één Bitcoin korte tijd meer dan 6000 dollar waard.

'Eén CPU, één stem'

De nieuwe fork vond plaats onder impuls van een groep ontwikkelaars die het Bitcoinnetwerk meer gedecentraliseerd willen maken. Nu ligt de controle over het netwerk vooral in handen van een beperkte groep 'miners' die met loodsen vol computers veel Bitcoins kunnen 'delven'.

"Het doel van Bitcoin Gold is om het delven van Bitcoins opnieuw centraal te stellen. De visie van Bitcoin-ontwerper Satoshi Nakamoto was 'één CPU, één stem'. Die is niet meer aanwezig in de realiteit van vandaag waarin het delven volledig gedomineerd wordt door een aantal grote spelers”, staat in het manifest van de Bitcoin Gold-clan.

DDoS-aanvallen

Dat meteen na de hard fork hun website werd platgelegd door DDoS-aanvallen, wijst erop dat niet iedereen even blij was met de actie. Bovendien begint de Bitcoin community ook verdeeld te geraken over de vraag of al die afsplitsingen wel zo'n goede zaak zijn voor de toekomst van de Bitcoin. In november staat er al een derde hard fork gepland.

In samenwerking met Datanews