ICT-infrastructuur van 85% van de bedrijven is niet up-to-date
25-10-2017 | door: Wouter Hoeffnagel

ICT-infrastructuur van 85% van de bedrijven is niet up-to-date

Bij 85% van de Nederlandse bedrijven is de ICT-infrastructuur niet up-to-date is. Dit terwijl bedrijven volgens cijfers van het Uptime Institute gemiddeld 65% van het rekenwerk uitvoeren in eigen datacenters. Dit brengt zowel ongewenste risico's als onnodige kosten met zich mee.

Dit blijkt uit onderzoek van Schneider Electric onder 590 Nederlandse bedrijven. In het onderzoek is naar verschillende aspecten van de ICT-infrastructuur gekeken, waaronder de dimensionering van de UPS. Uit onderzoek komt naar voren dat bedrijven de afgelopen jaren 35% van hun server rekencapaciteit hebben verplaatst naar de cloud. Dit biedt bedrijven voordelen, maar heeft echter ook consequenties voor de eigen ICT-infrastructuur. Zo blijkt dat bekabeling, dimensionering van koeling en noodstroomvoorziening vaak niet meer aansluiten op het actuele gebruik van het eigen datacenter. De koeling is veel gevallen overgedimensioneerd, wat zorgt voor een inefficiënte belasting en onnodig hoge onderhoudskosten.

SLA van servicecontract sluit niet meer aan bij actueel gebruik

Schneider Electric wijst er ook op dat bij de inrichting van het bedrijfseigen datacenter wordt een SLA met de leverancier vastgelegd. Na verloop van tijd wordt de inrichting en het gebruik van het eigen datacenter echter vaak doorontwikkeld. De SLA van het servicecontract blijft echter vaak identiek. Schneider Electric waarschuwt dat dit kan betekenen dat een bedrijf te hoge kosten betaalt voor een servicecontract op basis van het actuele gebruik van het datacenter. In andere gevallen is het service level is te laag voor de bedrijfskritische applicaties die later zijn toegevoegd.

In kantoorgebouwen wordt een steeds groter deel van het oppervlak ingericht als flexplekken. De werknemers verlangen overal in het gebouw een sterk wifi-signaal en een snelle internet access voor applicaties die draaien in de cloud. Veel bedrijven hebben hun ICT-infrastructuur niet up-to-date voor de gebruikerswensen van flexwerkers wat leidt tot onnodige irritaties en improductiviteit.

Om bedrijven te helpen het actuele ICT-gebruik te toetsen aan de aangelegd ICT-infrastructuur heeft Schneider Electric samen met zijn partner X-ICT een tool ontwikkeld. Deze tool geeft een indicatie of de infrastructuur up-to-date is. Tijdens de Data & Cloud Expo wordt de tool door Schneider Electric en X-ICT gepresenteerd aan ICT-professionals.

Terug naar nieuws overzicht
Datacenters