Wouter Hoeffnagel - 25 oktober 2017

‘Incassobureau’s overtreden Wbp door handel in data over consumenten’

Incassobureau’s verzamelen gegevens over het betaalgedrag van miljoenen mensen. Deze gegevens worden verkocht aan onder meer telecomproviders en energieleveranciers, zonder dat de betrokkenen hiervan op de hoogte zijn. Hiermee overtreden de incassobureau’s de Wet bescherming persoonsgevens (Wbp).

Dit blijkt uit onderzoek van het platform van onderzoeksjournalisten Investico. De Groene Amsterdammer meldt dat het onder meer gaat om EDR, Lindorff en Focum. Deze partijen zouden miljoenen profielen van consumenten hebben opgesteld, waarbij op basis van allerlei gegevens hun kredietwaardigheid in kaart wordt gebracht. Deze profielen worden vervolgens door onder meer telecomproviders en energieleveranciers gebruikt om in te schatten welke risico’s het betaalgedrag van potentiële klanten oplevert.

Opvallend is dat de incassobureau’s hierbij betrokkenen niet op de hoogte stellen dat hun data wordt verkocht of gekocht. Investico meldt dat dit in de praktijk echter niet gebeurd. Hiermee overtreden de organisaties de Wbp.