Wouter Hoeffnagel - 22 oktober 2017

Impact van digitalisering op recruitment en HR blijkt beperkt

Impact van digitalisering op recruitment en HR blijkt beperkt image

Kunstmatige intelligentie en steeds slimmere algoritmes lijken voor grote veranderingen binnen de recruitment en HR-wereld te gaan zorgen. In uitgeschreven vacatures is echter vooralsnog weinig vraag naar kennis van vernieuwende recruitment- of HR-tools.

Dit blijkt uit onderzoek van metabanenzoekmachine Joblift op de invloed van digitalisering op de HR-branche. In de afgelopen twaalf maanden werden er door Nederlandse bedrijven 12.358 vacatures voor recruiters en HR-personeel uitgeschreven. Dit is een stijging van 34 procent ten opzichte van de 9.242 vacatures in het jaar daarvoor. Ter vergelijking: op de gehele Nederlandse arbeidsmarkt werden het afgelopen jaar 26 procent meer vacatures uitgeschreven dan in het jaar daarvoor. De aantrekkende arbeidsmarkt, en de daaruit voortkomende strijd om goed personeel, had dus meer invloed op de vraag naar HR-personeel dan de digitalisering van de branche.

Weinig aandacht voor kunstmatige intelligentie

In de vacatures die werden uitgeschreven is weinig te merken van het digitaliseringsproces binnen de sector. Van een lijst met dertig vernieuwende HR- en recruitmenttools die gebruik maken van kunstmatige intelligentie, was kennis van één of meerdere van deze programma’s in geen enkele vacature een vereiste. Ook uit een algemenere zoekopdracht naar geavanceerde HR- en recruitmenttools blijkt dat slechts 7 procent van de vacatures vraagt naar kennis op dit gebied. 

Daarentegen lijkt de omgang met mensen nog steeds bovengemiddeld belangrijk: in 47 procent van de HR-vacatures werden van sollicitanten sterke sociale en communicatieve vaardigheden verlangd, tegen 31 procent in alle vacatures op de Nederlandse arbeidsmarkt. Opvallend is ook dat het aantal vacatures voor HR-consultants die het digitaliseringsproces kunnen begeleiden, dit jaar gedaald is ten opzichte van het jaar daarvoor: van 35 vacatures naar 30 vacatures. 

12.358 vacatures 

Van de 12.358 vacatures werd 28 procent specifiek uitgeschreven voor recruiters, de rest was voor banen met een breder HR-profiel. Opvallend is dat vacatures met een breder HR-takenpakket een stuk makkelijker gevuld worden dan die voor recruiters: waar de eerste categorie gemiddeld 18 dagen openstond, daar duurde het voor recruiter-vacatures gemiddeld 26 dagen voordat ze gevuld werden. Aan het opleidingsniveau ligt dit grote verschil waarschijnlijk niet, want voor beide type functies werden hetzelfde soort opleidingsniveaus gevraagd: voor een kwart van de vacatures volstond een mbo-diploma, voor 60 procent was een hbo-diploma een vereiste en 15 procent kon alleen gevuld worden door kandidaten met een universitaire graad.