Floris Hulshoff Pol - 19 oktober 2017

CIO Round Table: Catawiki doet alles in de cloud

CIO Round Table: Catawiki doet alles in de cloud image

“Als ik opnieuw kon beginnen, zoals jullie, dan had ik echt geen datacenter”, verzucht een van de aanwezige CIO’s tijdens de Executive People Round Table in kasteel Hooge Vuursche te Baarn. Willem van Wijmen, CFO van Catawiki, had net uitgelegd hoe cloudgebaseerde applicaties als Workday en Stripe de veilingsite heel veel kosten bespaart.

Van Wijmen legt uit wat Catawiki doet en hoe hij daar zelf als CFO aan de slag is gegaan. Het bedrijf exploiteert een platform dat dienst doet als marktplaats voor bijzondere objecten (kavels in vaktermen). Wie een kijkje neemt op de site ziet onder meer antiek, modeltreintjes, sieraden, horloges en opvallende kleding. Wekelijks gaan er 35.000 kavels ‘onder de hamer’ en maandelijks telt de site 14 miljoen bezoekers. Het bedrijf is wereldwijd actief. Van Wijmen positioneert Catawiki tussen Sotheby’s en Marktplaats.nl; “Wij zitten in het midden.”

Hij heeft bedrijfsadministratieve opleidingen aan Nyenrode, de Universiteit van Amsterdam en de Queen’s University afgerond. En ‘een fascinatie voor informatietechnologie’. Zo belandde hij als CFO bij de Spil Games Group, wereldwijd toonaangevend bedrijf voor online games. Na een kleine negen jaar – inmiddels COO bij Spil – vertrok hij er om aan te monsteren bij Catawiki. “Ik verzamel ook wel wat, dus ik kende de site al wel, en ik was wel toe aan een nieuwe uitdaging.”

Uber en Lyft

December 2015 is hij aan de slag gegaan bij Catawiki, opgericht in 2008 in Assen door Marco Jansen en Rene Schoenmakers. “veel verzamelaars kennen Catawiki inmiddels”, zegt hij. “we willen nu graag doorbreken bij het grote publiek” en daar gaan we verandering in aanbrengen onder leiding van de nieuwe CEO Ilse Kamps die in 2016 is begonnen”.

De site groeit nog steeds en ook internationaal. “Dat stelt eisen aan de administratie”. Om die groei te faciliteren werken we met schaalbare en state of art technologie. Cloudgebaseerde applicaties komen daarbij als beste uit de bus.”

Hij illustreert dit aan het begin van zijn toespraak met ‘het meest aansprekende voorbeeld’: Uber en Lyft. “Twee bedrijven die allebei een vergelijkbaar product hebben. Uber heeft de applicatie voor het betalingsverkeer in huis gebouwd. Dat vergt een miljoenen investering en kost daarnaast miljoenen euro’s per jaar aan onderhoud en het vergt een groot in-house team om dat te managen. Lyft is gestart met Stripe, een Amerikaans technologiebedrijf dat de betaalstroom van klant naar leverancier (passagier naar chauffeur) end-to-end  afwikkeld en geheel volgens complexe locale en internationale betaalwetgeving. Daarnaast heeft Stripe technologie ontwikkeld voor fraudepreventie en de bankinfrastructuur die nodig is voor online betalingsverkeer. Bij Uber werken tweehonderd mensen om het betalingsverkeer in goede banen te leiden; Lyft kan het af met acht man.”

Centraal geregeld

Van Wijmen vertelt dat bij Catawiki alles centraal is geregeld vanuit Nederland. De onderneming heeft kantoren in Nederland, Duitsland, Frankrijk, Engeland, Italië en Spanje waar lokale grote aanbieders worden benaderd. Kopers worden centraal benaderd vanuit Nederland. Het bedrijf trekt klanten van over de hele wereld. Er werken 192 gespecialiseerde experts die de online verkopen samenstellen. Heel veel aandacht gaat naar de continue verbetering van de technologie; er werken honderd man op ontwikkeling. “We gebruiken machine learning en kunstmatige intelligentie om nog meer processen geautomatiseerd te laten verlopen.”

In de cloud

De ommezwaai naar een bijzonder slanke administratieafdeling (slechts 4 FTE) heeft Van Wijmen bereikt door gebruik te maken van cloudgebaseerde toepassingen. Voor het betalingsverkeer werkt Catawiki zoals eerder benoemd met Stripe. Voor de financiële administratie en personeelszaken gebruikt hij de oplossingen van Workday. “Daardoor hebben wij geen lokale IT-infrastructuur; dus die we hoeven die ook niet te onderhouden. Wij doen alles via Software-as-a-Service.”

Van Wijmen vertelt dat het wel lastig is om de juiste ontwikkelaars te vinden; talent is schaars. “Daar zou iets aan gedaan moeten worden. Als je ziet wat de invloed is van informatietechnologie op het bedrijfsleven en de samenleving is het geen gekke gedachte om een staatssecretaris Digitalisering in het leven te roepen”, oppert hij; met instemmend geknik bij de deelnemers aan de Round Table.

Kwaliteit

Over de transformatie van zijn functie zegt hij: “De traditionele CFO bestaat niet meer. Het vak is vrijwel volledig veranderd, en heeft vrijwel volledig te maken met informatietechnologie. Als CFO ben ik sterk bezig met het product, om ervoor te zorgen dat we de kwaliteit dankzij onze code kunnen waarborgen. Dat kan niet zonder technologie. En als we ons product willen laten groeien moeten de randvoorwaarden goed zijn. Daar zorgt technologie voor. Daarin hebben we een aantal steekwoorden: Beste ervaring voor onze gebruikers, schaalbaarheid en state of art. Alleen dan kunnen we nog sneller groeien.”

Bekijk hier de videoreportage