Project Make IT Work gaat werkzoekenden omscholen tot ICT’ers
18-10-2017 | door: Wouter Hoeffnagel

Project Make IT Work gaat werkzoekenden omscholen tot ICT’ers

Hogeschool van Amsterdam (HvA) en brancheorganisatie Nederland ICT gaan structureel samenwerken om hoogopgeleide werkzoekenden zonder ICT-achtergrond om te scholen tot ICT’ers. Beide organisaties hebben een overeenkomst getekend om het project Make IT Work van de HvA op te schalen.

Onder invloed van digitalisering is de arbeidsmarkt de afgelopen jaren sterk veranderd. De vraag naar specifieke digitale vaardigheden groeit sneller dan het huidige aanbod bij kan houden. Tegelijkertijd hebben veel hoogopgeleiden een baan die niet past bij de richting van hun gevolgde opleiding.

Make IT Work

Het Make IT Work-programma van de HvA lost deze mismatch op door een programma van elf maanden aan te bieden voor ICT-functies. Kandidaten worden door inhoudelijke modules, projecten, coaching en intervisie opgeleid tot software engineer, business analist of cyber security specialist. Ze worden hierbij geholpen door bedrijven die ze na het succesvol afsluiten van het eerste semester een baan aanbieden. Cursisten ontvangen na afloop een certificaat op hbo-bachelor niveau. Make IT Work startte in 2015 en is inmiddels negen keer van start gegaan.

“Make IT Work heeft zich al bewezen als zeer succesvol,” zegt Geleyn Meijer, decaan van de faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie aan de HvA. “Inmiddels zijn er 145 cursisten die via Make IT Work een baan hebben gevonden.”

‘Enorm potentieel’

“De samenwerking past heel goed bij onze visie op de ICT-arbeidsmarkt”, zegt Lotte de Bruijn, directeur van Nederland ICT. “Naast lange-termijn oplossingen als het moderniseren van het curriculum, zijn er ook snellere oplossingen nodig, zoals het omscholen van mensen. Make IT Work heeft op dat vlak enorm potentieel.”

HvA en Nederland ICT gaan zich nu gezamenlijk inzetten om kandidaten en bedrijven uit heel Nederland aan zich te binden. Nederland ICT zal het programma bij haar leden onder de aandacht brengen. Daarnaast krijgen de deelnemende bedrijven de mogelijkheid tot het geven van inhoudelijke feedback op het onderwijsprogramma, zodat het aan blijft sluiten bij de actuele behoefte aan talent. De eerstvolgende omscholingsrichting Software Engineering (Media) gaat op 13 november van start.

Win-win

“Het is echt win-win”, zegt Lotte de Bruijn. “De studenten krijgen een certificaat en een baan, de bedrijven krijgen de werknemers die ze zoeken en de opleiding blijft doorlopend relevant en up-to-date.”

“Make IT Work is een voorbeeld van de onderwijsinnovatie die nodig is om een leven lang te blijven leren in de digitale maatschappij”, aldus Geleyn Meijer.

Op de website van Make IT Work is meer informatie te vinden over het omscholingstraject.

Terug naar nieuws overzicht