Wouter Hoeffnagel - 18 oktober 2017

Welke organisatie boekt het meeste succes met cloud-technologie?

Een nieuwe lijst brengt de top 50 bedrijven in de EMEA in kaart die cloud-technologie op innovatieve wijze en succesvol inzetten. De lijst Top 50 EMEA Cloud Climbers Report is samengesteld door het mediaplatform voor leiderschap HotTopics.ht, gesponsord door F5 Networks.

De lijst bevat 50 bedrijven die actief zijn in uiteenlopende sectoren en vooroplopen in strategische cohesie, marktinvloed, operationele prestaties en algehele waarde. Het bijbehorende rapport bevat verschillende case studies van geselecteerde ‘Cloud Climbers’ en trendanalyses. Ook Nederland is vertegenwoordigd, in de vorm van Flitsmeister, het bedrijf dat realtime verkeersinformatie in kaart brengt.

Sectoren

De retail is het best vertegenwoordigd met 12 procent van de plekken in de top 50, gevolgd door financiële services (8 procent), automotive (6 procent) en transport/logistiek (4 procent). Er staan ook voldoende merken met wereldfaam op de lijst, zoals Spotify (voor het continu ontwikkelen en optimaliseren van de muziekdienst), Mercedes F1 (cloudgebaseerde performance-analyse) en Airbus (cloud en machine learning om jaarlijks honderden terabytes aan satellietbeelden op te slaan en te verwerken).

Op de lijst staat ook het Helix Nubia Initiative, de publiek-private cloudsamenwerking tussen IT-leveranciers en de onderzoekscentra CERN, EMBL, ESA en PIC, gericht op onder andere de zoektocht naar het missende Higgs Boson ‘Godsdeeltje’.

Jury

Alle organisaties zijn door een jury beoordeeld. De jury bestaat uit David Linthincum (SVP bij Cloud Technology Partners en onlangs benoemd tot de belangrijkste cloud influencer ter wereld), Mu Kenny Li (CEO van Cloud Spectator), Rene Buest (Director of Technology bij Arago GMBH) en Roy Illsley (Ovum Principal Analyst).

“Ik was zeer onder de indruk van de innovatiekracht in EMEA. De regio streeft inmiddels in sommige gevallen de VS al voorbij in het cloud-gebruik”, aldus David Linthincum, SVP bij Cloud Technology Partners. “Cloud technologie schudt de markt op, en innovatieve bedrijven zien nu al goed in dat ze sneller kunnen automatiseren, veranderen en inspelen op nieuwe marktbehoeften. Het is goed te zien dat bedrijven de cloud niet alleen aanwenden voor kostenverlagingen, maar ook voor strategisch innovatie.”

Sprint in cloud-acceptatie

Onderzoeksbureau IDC berekende dat minstens de helft van het IT-budget in 2018 naar cloud-toepassingen gaat. Van de investeringen in IT-infrastructuur is zelfs 60 procent gereserveerd voor de cloud, terwijl dit percentage bij alle uitgaven aan software, services en technologie in 2020 zo’n 60 tot 70 procent bedraagt.

Wim Zandee, Director Systems Engineering bij F5 Networks: “Het Cloud Climbers rapport laat zien dat steeds meer bedrijven een overstap zetten naar multi-cloud en hybride cloudstrategieën en dat ook succesvol weten te maken met meer innovatie en grotere gebruikerswaarde tot gevolg. Een goede cloudstrategie vergroot de bedrijfsflexibiliteit en de gelegenheid om snel in te spelen op een veranderende markt. Controle over applicaties, toegang en beveiliging, terwijl performance en beschikbaarheid blijven gewaarborgd is daarbij cruciaal.”

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024