Redactie - 16 oktober 2017

“Haal waarde uit data”

“Haal waarde uit data” image

Voor het analyseren van grote hoeveelheden data is Splunk een populaire oplossing. Maar voor het effectief inzetten van dergelijke tooling is ondersteuning door de juiste mensen nodig. Niet iedere organisatie heeft die mensen, of het budget om ze vast aan te nemen. SMT, partner van Splunk, speelt hierop in door die ondersteuning aan te bieden vanuit het recent opgezette Competence Centre.

“Veel van onze klanten zitten met de vraag hoe ze waarde halen uit de grote hoeveelheid data die ze hebben”, zegt Quincey ten Kroode, Manager Projects & Consultancy bij SMT. “Ze weten dat ze die data hebben, ze weten dat ze er iets mee moeten doen, maar de vraag is dan vooral ‘hoe?’. Wij bieden daarvoor geavanceerde tooling in de vorm van Splunk. Wat we daarin merken is dat klanten ook na de implementatie graag begeleiding krijgen bij het inzetten van die tooling. Want naarmate het gebruik toeneemt neemt de vraag naar beheer toe, of de huidige beheerders worden elders ingezet. Ze willen dus hulp bij beheer en onderhoud van het systeem, en vervolgens het uitbouwen om waarde te halen uit hun data.”

SMT speelt in op deze specifieke vraag met een Competence Centre. “We hebben dat opgezet vanuit onze Services-tak, zegt Ten Kroode. “Het Competence Centre is gestoeld op vijf pilaren: consultancy, projectmanagement, servicemanagement, product management en support. We waren al de enige partij in Nederland met een volledig ingerichte support afdeling voor Splunk. En met het opzetten van het Competence Centre kunnen we de klant nòg beter en efficienter helpen. Wanneer zij niet de mensen, of het budget om zelf mensen aan te stellen hebben om Splunk te beheren en uit te bouwen kunnen ze een beroep doen op ons. Zo maken ze altijd efficiënt gebruik van de oplossing”

Flexibeler

“Hiermee kunnen klanten flexibeler zijn in omgevingen, ze kunnen op- en afschalen daar waar nodig en met de juiste expertise die op dat moment nodig is. Wij zorgen dat het systeem blijft draaien. Tegelijk nemen we de klant aan de hand mee, om ervoor te zorgen dat ze desgewenst zelf expertise kunnen opdoen, zodat ze het uiteindelijk zelfstandig kunnen uitvoeren. Wij kunnen onze mensen dan weer elders plaatsen, terwijl de klant op de goede weg verder kan gaan met Splunk.”

“We groeien zo mee met de klant, in praktijk zien we dat naarmate een project vordert we steeds strategischer bezig zijn met ze.” De plannen zijn ambitieus, door een sterke vraag naar dergelijke ondersteuning. “We zijn nu met ongeveer zestig mensen, maar de verwachting is dat we de komende periode flink zullen groeien. Bij de lopende projecten hebben we soms meerdere mensen fulltime op een project, dat kan heel snel gaan.”

Opleiding

SMT leidt zelf de benodigde mensen op, omdat ze het enige gecertificeerde trainingsinstituut zijn voor Splunk in de Benelux. “We zijn daar nu voortdurend mee bezig, en bieden die mensen een interessant groeitraject in de IT, tot consultancy in complexe uitdagingen. Daar zijn onze klanten weer mee geholpen.”

De return zien ze volgens Ten Kroode direct. “We werken altijd vanuit een use case-model. Soms zie je dat mensen alle data in hun organisatie in een systeem willen zetten, om dan te gaan kijken naar de vragen die ze ermee kunnen beantwoorden. Wij draaien die benadering om, en vragen eerst wat ze eruit zouden willen halen. Op basis daarvan gaan we inrichten, en ben je gelijk bezig met het creëren van waarde.”

Goudmijn

Het competence centre is opgezet onder de nieuwe branding van SMT, waarin het blauw-oranje plaats heeft gemaakt voor een klassieke groene kleur. “De tagline ‘bring IT to the core’ is voortgekomen uit het antwoord op de vraag waar onze kracht ligt, en waarom klanten voor ons kiezen. Het gaat om de goudmijn in het hart van het bedrijf; aanwezige data waarvan de klant zich niet altijd bewust is, data waarmee de business kan groeien. Het is allemaal al aanwezig, het is bestaande data waar je wat mee kunt. Dat is teruggaan naar de kern van de organisatie en op een andere manier naar de aanwezige kennis en gegevens kijken. Er is meer mee mogelijk dan vaak wordt gedacht.”