Redactie - 16 oktober 2017

Blog: Hoe geslaagd is jouw WiFi?

Technologische ontwikkelingen gaan hard en onderwijsinstellingen staan onder druk om daarin mee te gaan. Hoewel scholen de voordelen van vernieuwing inzien en bereid zijn te ontwikkelen, is de uitdaging om deze nieuwe technologieën te integreren met bestaande systemen voor veel instellingen een overweldigende uitdaging.

Eén van de ontwikkelingen die snel wint aan populariteit is digitaal leren: een lesmethode die technologie inzet om de leerervaring van de student te verbeteren. Deze methode geeft directe feedback op opdrachten, biedt toegang tot uitdagende opgaven en zorgt dat studenten altijd en overal kunnen leren in een gepersonaliseerde omgeving. Dankzij WiFi zijn leraren in staat dit digitale klaslokaal optimaal te gebruiken, met slimme whiteboards, samenwerkingstools en zelfs virtuele excursies.

Om ervoor te zorgen dat jouw onderwijsinstelling de ontwikkelingen kan bijbenen en van alle technologieën optimaal gebruik kan maken, is het van belang dat je school beschikt over een robuust draadloos netwerk. Als dat nu nog niet het geval is, dan zou dit wel eens het ideale moment kunnen zijn om een upgrade of overstap te overwegen.

Als je wilt weten of je huidige WiFi-netwerk geschikt is om de technologische vooruitgang op een goede manier te ondersteunen, dan kun je jezelf de volgende vragen stellen.

  1. Is het netwerk veilig?

Security heeft altijd hoge prioriteit in onderwijsinstellingen. Over het algemeen wordt gedacht dat een netwerk veilig is als het beveiligd is met een wachtwoord, maar dat hoeft niet zo te zijn. Wachtwoorden zijn geen voorwaarde voor een veilig netwerk. Wachtwoorden kunnen zelfs een vlot en soepel gebruik van technologie in de weg staan, zodat je alsnog niet optimaal gebruikmaakt van internet en technologie in de klas. Kijk daarom liever naar een WiFi-netwerk dat werkt met certificaten, zodat je een soepele en veilige verbinding krijgt zonder wachtwoorden te hoeven invoeren.

  1. Heb je overal goede dekking?

Het is van belang dat gebruikers overal in de school kunnen vertrouwen op een goede verbinding. Studenten moeten van klaslokaal kunnen wisselen zonder steeds opnieuw te moeten inloggen. Het netwerk moet in staat zijn pieken op te vangen en om kunnen gaan met plaatsen waar veel mensen samenkomen, zoals een mediatheek, sportzaal of aula. De verbinding moet niet ineens slechter worden als er plots een groot aantal nieuwe apparaten op het netwerk verschijnen, en hij mag ook niet inzakken als gebruikers allemaal samenkomen op één plaats in de school.

Een veelgehoord sprookje is dat goede dekking afhankelijk is van de hoeveelheid Access Points (AP’s), waardoor het verleidelijk is te kiezen voor de aanbieder die de meeste AP’s wil plaatsen. Maar die strategie garandeert lang niet altijd een beter bereik en kan duur en onpraktisch zijn. Als je denkt dat je WiFi-infrastructuur geoptimaliseerd kan worden, of je wilt wisselen van aanbieder, kijk dan naar een partij die toegangspunten optimaliseert op basis van gebruik. Een ervaren provider weet hoe hij op locatie kan bepalen waar AP’s nodig zijn om altijd en overal een goede verbinding te kunnen garanderen.

Goede aanbieders kijken naar statische factoren, zoals de grootte van het gebied waar het bereik nodig is, en naar bouwmaterialen (dikke muren kunnen WiFi in de weg zitten), maar ook naar dynamische factoren zoals het aantal apparaten per ruimte en de applicaties die op de apparaten worden gebruikt, evenals andere andere onvoorspelbare factoren die de dekking zouden kunnen beïnvloeden.

  1. Kan het netwerk verschillende apparaten aan?

Omdat er in veel schoolbudgetten gesneden wordt, komt het steeds vaker voor dat leerlingen gevraagd wordt hun eigen apparaat mee te nemen (Bring Your Own Device). Als dat ook bij jouw school op de agenda staat, is het van belang na te gaan of je netwerk in staat is om te gaan met een grote hoeveelheid verschillende apparaten. Al die apparaten – zowel die van de school als de apparaten die door leerlingen en bezoekers worden meegenomen – moeten toegang kunnen krijgen en beheerd kunnen worden zonder dat de gebruikers of de helpdesk daar hinder van ondervinden. De school moet in staat zijn alle gebruikers een soepele en consistente verbinding aan te bieden.

  1. Hoe is de ervaring in de praktijk?

Technologie speelt een steeds grotere rol in ons dagelijks leven en heeft ook steeds meer invloed op het onderwijs. Onderwijsinstellingen zoeken nieuwe manieren om aantrekkelijk te blijven voor studenten die handig zijn met techniek en hun onderwijs ervaring te verbeteren. Daardoor groeit het gebruik van digitale technologie en komt het schoolnetwerk onder druk te staan. Of het nou de toegang tot een digitaal klaslokaal is, of het online beschikbaar maken van roosters en huiswerk: je netwerk moet de groeiende vraag kunnen bijhouden.

Om na te gaan waar je staat, is het verstandig leerlingen en leraren te vragen of, maar vooral ook wanneer en bij welke toepassing ze last hebben van lange laadtijden of problemen met de internetverbinding. Dat is vaak de eenvoudigste manier om er achter te komen dat het netwerk overbelast is, of dat er behoefte is aan een nieuwe inrichting van de infrastructuur.

  1. Zijn we volledig voorbereid op nieuwe technologieën?

Als je wilt dat je school meegroeit en zich aanpast aan de steeds veranderende behoeften van docenten en leerlingen, heb je een flexibel netwerk nodig. Een netwerk dat klaar is voor toekomst en de allernieuwste technologieën en ontwikkelingen ondersteunt. Een goede provider helpt je daarbij en zorgt ervoor dat het geleverde netwerk in staat is deze uitdagingen aan te gaan.

Steve Johnson is Regionaal directeur Noord-Europa, Ruckus Wireless