Wouter Hoeffnagel - 14 oktober 2017

‘Digitale sector moet zich voorbereiden op Brexit’

‘Digitale sector moet zich voorbereiden op Brexit’ image

 

Het is van belang dat de digitale sector zich nu voorbereid op de uiteenlopende Brexit-scenario's. Vier onderwerpen zijn hierbij van groot belang voor de digitale sector: toegang tot de Europese Interne (Digitale) markt, toegang tot datastromen, toegang tot talent en toegang tot EU-belastingvoordelen.

Dit stelt Digital Gateway to Europe in een rapport over de huidige status, de mogelijke scenario's en de te ondernemen acties door de tech sector. Hoewel er nog veel onduidelijkheid is over de mogelijke impact van Brexit, is het zeer waarschijnlijk dat het Verenigd Koninkrijk zowel uit de Europese Interne markt als uit de douane-unie gaat stappen. Dat heeft belangrijke consequenties voor het internationale (en digitale) verkeer van goederen, diensten, kapitaal en arbeid.

Grote impact voor financiële sector en media

Vooral voor de financiële sector en de media-industrie wordt grote impact verwacht, omdat afspraken omtrent oorsprongsregels en 'passporting rights' na Brexit niet meer zullen gelden. Verder worden deze sectoren beïnvloed door een mogelijke restrictie op datastromen van het VK naar de EU en andersom, aangezien dit verdere (FinTech) innovatie belemmert.

Een ander urgent issue is het wereldwijde tekort aan goed IT-personeel. Als het Verenigd Koninkrijk besluit om immigratiewetgeving aan te scherpen en te bemoeilijken, zal het voor de Britten lastiger worden IT-specialisten aan te trekken. Aangezien 25% van de Britse digitale en tech bedrijven het rekruteren van talent een 'major challenge' noemt (TechNation, 2017), is dit een zeer belangrijk punt voor de sector.

Voorbereiden op de realiteit

"Het Verenigd Koninkrijk is een belangrijke en gelijkgestemde handelspartner. Het is voor Nederland dan ook geen goed nieuws dat een land dat zo dichtbij ons ligt, vertrekt uit de EU. Echter is dit vertrek een realiteit waar wij ons als digitale sector op moeten voorbereiden. Gezien de mogelijke impact van Brexit, is het van groot belang dat de industrie goed geïnformeerd is over toekomstige uitdagingen en mogelijkheden," zegt Stijn Grove, Managing Director van Digital Gateway to Europe.

"Europa, en Nederland in het bijzonder, biedt goede alternatieven voor het Verenigd Koninkrijk, en Amsterdam is een fantastisch substituut voor Londen, vooral voor de FinTech en mediabedrijven. En vanuit een zakelijk perspectief sluit Nederland goed aan bij de Britse handelsgeest. Bedrijven als Shell, Unilever en Reed Elsevier laten dat tot op de dag van vandaag zien. Vandaar dat de Britten meer dan welkom zijn in Nederland."

Rapport

Met het Brexit rapport 'Should I stay or should I go?' informeert Digital Gateway to Europe de tech sector over mogelijke implicaties van de Brexit. Het rapport is hier gratis te downloaden.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024