Wouter Hoeffnagel - 13 oktober 2017

Publiek-private samenwerking getest tijdens nationale cyberoefening

Publiek-private samenwerking getest tijdens nationale cyberoefening image

Zo’n 60 publieke en private organisaties hebben van 9 tot en met 12 oktober deelgenomen aan een nationale cyberoefening. ISIDOOR II was bedoeld om de samenwerking tussen de overheid en de vitale sector op het gebied van IT security te testen, zodat deze waar nodig verbeterd kan worden.

Veel private en publieke partijen in Nederland werken samen op het gebied van cybercrises en -incidenten. Deze samenwerking wordt gecoördineerd door het Nationaal Cyber Security Centrum, dat onderdeel uit maakt van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). ISIDOOR II had als doel afspraken op dit terrein te testen en waar nodig aan te passen om zo verdere samenwerking te verbeteren.

Gezamenlijke verantwoordelijkheid

Het NCSC noemt publiek-private samenwerking van groot belang voor de respons op cyberincidenten. Het centrum wijst erop dat de ICT-infrastructuur in Nederland voor het overgrote deel in handen is van private partijen. Het beschermen van vitale belangen in het digitale domein is volgens het NCSC dan ook een gezamenlijke verantwoordelijkheid. De Nederlandse samenleving is volgens het NCSC door de toenemende digitalisering kwetsbaar voor cybercrime, wat onder meer blijkt uit de ransomwareuitbraken Wannacry en (Not)Petya. Het centrum noemt het dan ook erg belangrijk om de digitale weerbaarheid van Nederland te verhogen.

“De samenwerking tussen overheid en vitale sectoren heeft een stevige basis om Nederland digitaal veilig te houden”, concludeert Patricia Zorko, plaatsvervangend NCTV en directeur cybersecurity. “Om digitale dreigingen het hoofd te blijven bieden, is regelmatig oefenen met onze partners belangrijk. Overheid en bedrijfsleven moeten hierin samen optrekken.”

60 deelnemers

Zo’n 60 partijen uit verschillende sectoren zoals energiedistributie, drinkwater, nucleair, keren en beheren van oppervlaktewater, chemie, telecom en de haven namen deel aan ISIDOOR II. Ook hebben diverse ministers meegedaan aan de oefening. Tijdens deze nationale cyberoefening werden verschillende cyberincidenten gesimuleerd in een ICS/SCADA-omgeving. ICS/SCADA zijn meet- en regelsystemen die industriële processen aansturen bij onder meer waterzuiverings- en energiebedrijven.