Juridisch kader maakt wereldwijde informatie-uitwisseling over cybercrime mogelijk
12-10-2017 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Juridisch kader maakt wereldwijde informatie-uitwisseling over cybercrime mogelijk

Kaspersky Lab maakt bekend een overeenkomst met INTERPOL te hebben getekend voor een juridisch kader die het wereldwijd delen van inlichtingen over nieuwe cybercriminele activiteiten mogelijk maakt. De overeenkomst met samenwerking bij de bestrijding van cybercriminaliteit een nieuwe impuls geven.

Aangezien cyberdreigingen over het algemeen geen landsgrenzen kennen, bepleit Kaspersky Lab het belang van samenwerking binnen de industrie. Beveiligingsexperts werken regelmatig samen met INTERPOL om nieuwe ontdekkingen op het gebied van cyberdreigingen te delen met de politie in de bij INTERPOL aangesloten landen. Zo heeft Kaspersky Lab een rol gespeeld in een door INTERPOL geleide operatie in Zuidoost-Azië die bijna negenduizend botnetcommando- en controleservers (C2) en honderden gecompromitteerde websites – waaronder overheidsportalen – heeft geïdentificeerd.

Daarnaast heeft Kaspersky Lab INTERPOL Global Complex for Innovation (IGCI) in Singapore geassisteerd bij een wereldwijde operatie om het criminele Simda-botnet – een netwerk van meer dan 770.000 geïnfecteerde pc's – plat te leggen. Experts van INTERPOL hebben Kaspersky Lab ook geholpen bij het testen en verbeteren van een gratis opensourcetool die sneller en eenvoudiger onderzoek naar cyberdreigingen mogelijk maakt. Deze tool bespaart onderzoekers niet alleen reistijd, maar het helpt wetshandhavers ook om direct na een cyberaanval belangrijke sporen te isoleren.

Data-uitwisseling formaliseren

De nieuwe overeenkomst versterkt de bestaande relatie tussen beide organisaties en formaliseert de uitwisseling van data die INTERPOL kunnen helpen bij hun onderzoek. Door bevindingen over cyberdreigingen te delen wil Kaspersky Lab bijdragen aan de volledigheid van digitaal forensisch onderzoek om cybercriminelen een halt toe te roepen.

"Het delen van inlichtingen is van vitaal belang bij de aanpak van het uitdijende dreigingslandschap, dus hechtere samenwerking met INTERPOL intensiveert de strijd tegen cybercriminaliteit”, aldus Anton Shingarev, vicepresident Public Affairs bij Kaspersky Lab. Shingarev geeft aan dat Kaspersky Lab door zijn relatief met INTERPOL verder te versterken wetshandhavers beter wil kunnen ondersteunen met kritische informatie over specifieke cybercrime-situaties. Ook wijst Shingarev erop dat de particuliere sector vaak waardevolle data op over malware die de sleutel kunnen bevatten om een zaak op te lossen.

Samenwerking met particuliere sector

"Deze overeenkomst tussen INTERPOL en Kaspersky Lab is een nieuwe stap in onze voortdurende inspanningen om wetshandhavers over de hele wereld toegang te geven tot de informatie die ze nodig hebben om cyberdreigingen te bestrijden", zegt Noboru Nakatani, directeur van de IGCI. "We hebben ervaren hoe belangrijk samenwerking met de particuliere sector is voor een doeltreffende aanpak van dit wereldwijde fenomeen, dat steeds groter en complexer wordt.”

Terug naar nieuws overzicht
Security