Gedefinieerde IoT-strategie ontbreekt bij merendeel van de bedrijven
12-10-2017 | door: Wouter Hoeffnagel

Gedefinieerde IoT-strategie ontbreekt bij merendeel van de bedrijven

Slechts 14 procent van het bedrijfsleven heeft een gedefinieerde IoT-strategie. Dit komt voort uit het feit dat 58 procent van het bedrijfsleven veruit de meeste data die door IoT wordt gegenereerd als irrelevant beschouwt. Ook ziet 25 procent sowieso geen meerwaarde in IoT voor de organisatie. Momenteel is 61 procent van de organisaties wel een IoT-strategie aan het definiëren.

Dit blijkt uit onderzoek van de VNSG, Vereniging Nederlandstalige SAP gebruikers, onder ruim 100 SAP-gebruikers. Het voornaamste doel van de inzet van IoT is het realiseren van operationele efficiëntie (51%). Daarnaast wordt het beter bedienen van klanten (33%) en het brengen van nieuwe businesskansen (16%) genoemd. Om deze doelen te bereiken en het maximale uit IoT te halen, beveelt het bedrijfsleven aan groot te denken, maar klein te beginnen (62%). Verdere ‘quick wins’ zijn het samenstellen van een afdelingsoverstijgend IoT-team en goede aansluiting tussen verschillende platformen (beiden 17%).

Rob van der Marck, Directeur van de VNSG: “IoT biedt eindeloze zakelijke mogelijkheden. Natuurlijk brengen nieuwe mogelijkheden ook uitdagingen met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan beveiligingsissues, want bedrijven verzamelen nu ook data buiten de traditionele IT-grenzen. Een andere uitdaging is het feit dat applicaties in staat moeten zijn om enorme hoeveelheden informatie te verwerken. Ik denk dat bedrijven sprekende praktijkvoorbeelden nodig hebben om de adoptie en het gebruik van IoT verder te stimuleren. Doordat we een groot netwerk hebben opgebouwd van organisaties, hebben we binnen de VNSG veel kennis en expertise in huis. Ook in relatie tot IoT.”

Terug naar nieuws overzicht