Kabinet steekt tientallen miljoenen euro’s in verbeteren digitale veiligheid
10-10-2017

Kabinet steekt tientallen miljoenen euro’s in verbeteren digitale veiligheid

Het kabinet stelt tientallen miljoenen euro’s extra beschikbaar voor het verbeteren van de digitale veiligheid in Nederland en de aanpak van cybercriminaliteit.

Dit blijkt uit het regeerakkoord, dat VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hebben gepresenteerd. Het kabinet reserveert structureel 95 miljoen euro voor cybersecurity. Deze middelen worden onder andere ingezet voor het uitbreiden van personele capaciteit en ICT-voorzieningen bij de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NVCT), de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD), de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de ministeries van Binnenlandse Zaken, Infrastructuur en Milieu en Economische Zaken.

Standaarden voor IoT-apparatuur

Daarnaast worden er onder meer standaarden voor Internet of Things-apparaten ontwikkeld en gaat het kabinet bedrijven stimuleren veiligere software te maken door hen verantwoordelijk te stellen voor software. Ook wordt het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) versterkt als aanspreekpunt van Computer emergency response teams (CERT) van alle sectoren. Tot slot wil het kabinet cybersecurity onderzoek gaan stimuleren en betere voorlichting geven over ‘cyberhygiëne’.

Ook wordt 10 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de invoering van de Wet Computercriminaliteit III. Het kabinet verplicht opsporingsdiensten hacksoftware aan te schaffen bij leveranciers die gescreend zijn door de AIVD en niet verkopen aan dubieuze regimes. Ook worden statistieken over het gebruik van hacksoftware voortaan openbaar gemaakt. Na twee jaar wordt de wet geëvalueerd om te zien in hoeverre deze regeling de effectiviteit van de wet ernstig aantast.

Krijgsmacht

Daarnaast wordt geïnvesteerd in de cybercapaciteiten van alle krijgsmachtonderdelen en wordt de rol van de krijgmacht bij digitale beveiliging en bewaking van Nederland versterkt.

Meer informatie is beschikbaar in het regeerakkoord (pdf).

Terug naar nieuws overzicht