Wouter Hoeffnagel - 10 oktober 2017

Gerecyclede smartphones helpen in tegen ontbossing

Gerecyclede smartphones helpen in tegen ontbossing image

SAP werkt samen met Rainforest Connection, een organisatie die gerecyclede smartphones gebruikt om illegale ontbossing tegen te gaan. De toestellen worden opgehangen in het regenwoud, waar ze het omgevingsgeluid analyseren. Zo kunnen houtkappers op heterdaad worden betrapt. SAP verkent diverse mogelijkheden om Rainforest Connection te helpen.

De vernietiging van het tropisch regenwoud heeft rampzalige gevolgen voor de wereld waarin we leven. Niet alleen is de ontbossing volgens de Verenigde Naties één van de belangrijkste oorzaken van klimaatverandering, ook heeft het ertoe geleid dat talloze planten- en diersoorten zijn uitgestorven. De VN vergelijkt het zelfs met het uitsterven van de dinosauriërs.

Topher White

Ondanks de dramatische ontwikkelingen worden jaarlijks alsnog vele miljoenen hectares aan regenwoud gekapt, veelal illegaal. Rainforest Connection, opgericht door techneut en natuurliefhebber Topher White, wil een bijdrage leveren aan het bestrijden van illegale houtkap. De start-up begon in 2012 na een succesvolle Kickstarter-campagne en heeft inmiddels meerdere projecten uitgevoerd.

Het idee is even simpel als welbedacht: bij afgedankte Android-smartphones worden alle onnodige functies uitgeschakeld. Hierdoor ontstaan energiezuinige geluidssensoren die dankzij speciale zonnepanelen maandenlang actief kunnen blijven, zogenaamde 'Guardians'. Zo krijgt het regenwoud dus 'oren'. Als deze sensoren registreren dat er mensen met kettingzagen in de weer zijn of er trucks rijden, kunnen rangers meteen poolshoogte nemen en indien nodig ingrijpen.

Ruwe data bewerken

SAP bekijkt hoe het de ruwe data kan bewerken om realtime inzicht te krijgen in wat er op locatie gebeurt. Ook wil SAP de belangrijkste stakeholders, zoals rangers en overheden, in staat stellen om terug te kijken op de afgelopen periode. Op deze manier kan namelijk inzicht worden gegeven in het effect van de Guardians op de illegale kap en het stropen, maar uiteindelijk ook in de biodiversiteit. Tot slot probeert SAP met machine learning relaties te leggen tussen events. Tijdens de pilot bleek bijvoorbeeld dat als de ara's stil zijn, dat erop duidt dat er een truck voorbijkomt.

SAP en Rainforest Connection zijn begonnen met een pilot, maar beide partijen hebben de intentie om een langdurige samenwerking aan te gaan. White heeft hoge verwachtingen van de samenwerking. "Samen met SAP willen we een systeem bouwen dat illegale houtkap voorspelt door middel van predictive analytics", zegt hij. "Dan kunnen beschermers van het regenwoud in actie komen voordat de schade is aangericht. Als kleine organisatie hebben we beperkte middelen. De steun vanuit SAP en haar ecosysteem is zeer welkom."

"Rainforest Connection toont aan hoe het slim toepassen van bestaande technologie echt een verschil kan maken in de strijd tegen ontbossing", zegt Jan-Theodoor Wiltschek, Presales Manager Innovaties bij SAP Nederland.