Wouter Hoeffnagel - 10 oktober 2017

‘Nederlandse ambities op het gebied van breedband internet in gevaar’

De ambitie van de Nederlandse regering om in 2025 alle huishoudens te voorzien van snel breedband internet komt met het huidige tempo van aanleg in gevaar. Zowel in verstedelijkte als rurale gebieden zal de recent door demissionair minister Henk Kamp uitgesproken ambitie (Economische Zaken) niet worden gehaald.

Dit blijkt uit het vandaag gepubliceerde rapport ‘Nederland op Glasvezel’ van de Fiber Carrier Association (FCA), de brancheorganisatie voor beheerders en operators van glasvezelnetwerken. Andrew van der Haar, directeur van de FCA, stelt dat de Nederlandse overheid daadkrachtiger moet optreden. Van der Haar: “Afgelopen juli heeft minister Kamp de ambitie gesteld dat in 2025 alle Nederlandse huishoudens beschikken over 100 Mbps breedbandverbindingen. Uit het rapport dat wij vandaag hebben gepubliceerd blijkt dat daarvoor in veel gebieden glasvezel aangelegd moet worden. De reden daarvoor is dat in deze gebieden de bestaande telecomnetwerken ontoereikend zijn om in deze doelstelling te voorzien. Tot nu toe zien we echter dat de aanleg van glasvezelnetwerken sterk stagneert en daar zal voorlopig geen verandering in komen als er geen actie wordt ondernomen.”

Coördinatie en samenwerking ontbreekt

De ambitie van 100 Mbps sluit aan bij soortgelijke plannen van de EU. Vooralsnog wordt in Nederland de concrete ondersteuning voor breedband internet in commercieel minder aantrekkelijke gebieden vooral bij gemeenten en provincies belegd. Recent bleek dat dit tot successen kan leiden, zoals in de provincie Groningen waar 13.000 huishoudens van breedbandig internet zullen worden voorzien. Het ontbreekt volgens de FCA echter aan coördinatie, samenwerking, expertise en middelen om daadwerkelijk de doelstelling van 100 Mbps voor ieder huishouden in 2025 te halen.

Van der Haar roept de rijksoverheid op een regiorol te nemen in de uitrol van 100 Mbps in Nederland en zowel vraag als expertise bij elkaar te brengen. Daarnaast zou de overheid volgens Van der Haar zeker moeten stellen dat de aanleg van breedband internet zo min mogelijk hinder ondervindt van wet- en regelgeving. De FCA biedt aan de overheid hierbij te ondersteunen en geeft aan het rapport ‘Nederland op Glasvezel’ jaarlijks te zullen updaten om de voortgang in kaart te brengen. De huidige editie van dit rapport is hier (pdf) te vinden.