Redactie - 05 oktober 2017

Connect to Innovate brengt SAP doelgroepen samen

Connect to Innovate brengt SAP doelgroepen samen image

Connect to Innovate was om meerdere redenen bijzonder. Het was de eerste keer dat SAP en haar gebruikersvereniging, de VNSG, samen een groot evenement organiseerden. Bovendien is SAP een bedrijf waarbij veel gebeurt en dat bezig is met boeiende cases en projecten. Dat bleek onder andere uit diverse gesprekken met partners en eindklanten.

Connect to Innovate kan worden gezien als de integratie van het VNSG Congres, het SAP Innovation Forum en de SAP Inspiration Days. SAP en de VNSG keken tevreden terug. Dat goede gevoel kwam voor een deel door de opkomst. Op de twee dagen kwamen er in totaal 1400 verschillende bezoekers naar het NBC in Nieuwegein. De eerste dag was daarbij vooral bedoeld voor HR, finance en procurement, de tweede dag voor sales & marketing, supply chain en studenten en start-ups.

Archimedes en Leonardo Da Vinci

Mark Raben (foto), CTO EMEA van SAP, zette aan het begin van de eerste dag meteen de toon door op boeiende wijze te vertellen over historische grootheden op het gebied van innovatie, zoals Archimedes en Leonardo Da Vinci. Dat was een inleiding richting de innovatie waar SAP mee bezig is, zoals SAP S/4HANA, het SAP Cloud Platform en Leonardo. Ook de Run Live Truck, waarmee SAP innovatie dichterbij de zakelijke klant wil brengen, kwam aan bod.

Innovatie vindt bij SAP voor een belangrijk deel plaats via de partners. Op dat vlak waren er zeer veel workshops en kleinere presentaties van partners en klanten te bezoeken in de verschillende zalen. Met een aantal innovatieve bedrijven rondom SAP ging Dutch IT-channel uitgebreider het gesprek aan.

Delaware

Met de internationale SAP-partner Delaware bijvoorbeeld. Zij stapten als eerste dienstverlener in Nederland over op S/4HANA Cloud, de cloudvariant van de vierde versie van SAP Business Suite, die draait op het SAP HANA-platform. Volgens Folker Lamote, senior manager bij het bedrijf, was daar genoeg reden voor. “We zijn altijd op zoek naar innovatie. De keuze voor S/4HANA Cloud is voor een deel daardoor gedreven, en voor een deel door strategie. We zetten als bedrijf volop in op cloud, zowel naar onze klanten toe, maar ook intern. Al onze interne systemen staan in de cloud. De keuze voor S/4HANA als public cloudoplossing is daar dan een logisch onderdeel van.”

In mei schakelde delaware in Nederland over. “En daar zijn we heel tevreden over. Onze mensen werken er graag mee, want de user interfase is makkelijker dan we gewend waren. We stapten onder meer over omdat we een gebrek aan inzicht hadden in onze projecten. Dat is voorbij. We kunnen nu ook simulaties doen en ook de P&L veel beter monitoren. We hadden altijd te maken met maandafsluitingen. In week drie van maand twee wist je dan ongeveer hoe we in maand één hadden gepresteerd. Ook dat is nu allemaal veel beter.” De volgende stap voor Delaware is om de eigen opgedane kennis in te gaan zetten richting klanten. “Er lopen een paar projecten en er zitten er veel in de pijplijn. Het verhaal slaat duidelijk aan.”

Everlam

Een eindklant die ook niet bang is om voorop te lopen is het Belgische bedrijf Everlam, producent van een folie voor gelaagd glas. Het ging als eerste in de Benelux live op S/4HANA Enterprise Management 1511 en was de eerste ‘kleine’ onderneming wereldwijd die koos voor Integrated Business Planning (IBP) Sales and Operations (S&OP). Wim Vlamynck van TriFinance was daar als consultant bij betrokken. “Everlam moest kiezen tussen een upgrade van het bestaande systeem of voor een nieuw systeem. Dat eerste bleek geen goed idee en dus koos het voor een greenfield. S/4HANA Enterprise Management was de beste oplossing en later werd besloten IBP en S&OP daarop aan te laten sluiten. Het was absoluut een gewaagde stap. Natuurlijk heb je als early adopter te maken met kinderziektes, maar we profiteren nu al van een aantal voordelen, zoals een betere controlling. En er gaan nog meer voordelen volgen.”

The Next View

The Next View, dit jaar gekozen als SAP Innovation Partner of the Year, is bezig met een aantal zeer aansprekende projecten op het gebied van Big Data. Twee ervan werden er op Connect to Innovate nadrukkelijk uitgelicht. “Beiden zijn absoluut voorbeelden van disruptieve innovatie”, zegt Ton van Dolder, managing director van The Next View. “En het zijn geen projecten die niet vanuit technologie zijn gestart, maar vanuit een vraagstuk en een visie. Dat klinkt logisch, maar te vaak gebeurt het andersom.”

Remiqz

De eerste is Remiqz, een bedrijf dat vanuit een econometrische achtergrond data uit de voetbalwereld verzamelt. Het werkt met meerdere grote voetclubs samen om hun financiële management te verbeteren. “We helpen hen ervoor te zorgen dat ze het hoogste rendement halen uit het beschikbare budget”, zegt Robert Slijk van Remiqz. Met andere woorden: wat zijn verantwoorde salarissen en transfersommen voor voetballers. “We proberen als onderdeel daarvan de kracht van spelers voor de komende jaren te voorspellen aan de hand van big data. Onder andere dankzij het HANA-platform van SAP kunnen we dat doen en zo waarde toevoegen voor clubs.”

Waterwatch

De tweede is Waterwatch, een hulpmiddel voor boeren. Harry Derksen zegt namens dat bedrijf: “In 2050 moeten we met zijn allen 70 procent meer voedsel produceren met dezelfde hoeveelheid water en minder land. Dat kan volgens ons door technologie en data. Eén van de door ons ontwikkelde applicaties is Crop Disease, waarbij de boer een weerbericht krijgt, maar ook een waarschuwing voor bijvoorbeeld een hoge kans op schimmel. In een volgende versie gaan we ook kijken naar de conditie van het plantje om de voorspellingen nog accurater te maken.” Waterwatch is er voor boeren wereldwijd en richt zich met name op ontwikkelingslanden.

Big Data

Volgens Ton van de Greef, innovatiepartner bij SAP, zijn dat soort Big Data projecten voorbeelden van het nieuwe SAP. “We geloven in Bimodal IT van Gartner. Innovatie, mode 2, moet je op schaal kunnen uitrollen en daarvoor is mode 1 nodig. Met SAP zijn we onder andere heel actief met machine learning: dingen die we handmatig doen met logaritmes optimaliseren. Maar dus ook met Big Data: het inlezen van data uit IoT en sensoring en dat omzetten in intelligentie en voorspellingen. Voor dat soort innovatie hebben we de paraplu Leonardo in combinatie van het SAP Cloud platform.”

Rainforest Connection

Een andere aansprekende case is Rainforest Connection. Topher White, die ook de keynote speach gaf op de eerste dag, is de initiatiefnemer van de start-up die als doel heeft om het kappen van het regenwoud tegen te gaan met behulp van technologie. “Ik kwam op het idee toen ik als vrijwilliger werkte in een gibbonreservaat in Borneo. De mensen daar waren een groot deel van hun geld en tijd kwijt aan het tegengaan van het kappen van het regenwoud. Dat vond ik oneerlijk en ook onlogisch. Want het geluid van een kettingzaag kun je duidelijk horen. Ik wist dat computers die taak deels over konden nemen.”

Telefoons zijn ook computers, dus zamelt White oude telefoons in die de geluiden in het regenwoud opnemen. Het geluid van kettingzagen wordt doorgegeven aan boswachters op de grond en tegelijkertijd worden de geluiden ook gebruikt om voor bewustwording te zorgen en liefde voor het regenwoud bij te brengen. “We willen de waarde van het regenwoud vergroten. En niet alleen met negatieve verhalen over het verdwijnen ervan. Er is ook hoop. We willen het ook persoonlijker maken door apps waarmee mensen live geluiden uit het regenwoud kunnen streamen.” SAP ondersteunt met technologie. “De techniek van SAP voor Big Data en business analytics is enorm waardevol bij wat we aan het doen zijn. We zijn nu, onder andere dankzij de technologie van SAP, bezig met opschalen. En ook het zakelijke netwerk van SAP is belangrijk. We hebben hiervoor ook het bedrijfsleven nodig.”
 
Kruisbestuiving

Patrick van Deven (VP Managing Director van SAP Nederland) en Jan-Willem van der Meere (voorzitter van de VNSG) keken tevreden terug op het evenement. “Ik heb veel positieve feedback gehad”, zegt Van Deven. “Volgens mij is het heel goed gelukt om er met een gevarieerd programma voor te zorgen dat verschillende doelgroepen er allemaal iets uit hebben kunnen halen dat voor hen relevant is.” Van der Meere: “We wilden met deze stap onze doelgroep, vooral IT-ers, samenvoegen met de business. Dat idee van kruisbestuiving is heel goed uitgepakt. Je hebt tenslotte een connectie nodig voor innovatie. Vandaar ook: ‘Connect to Innovate’. En eigenlijk slaat de naam ook op onze twee organisaties. Wij hebben samengewerkt aan een innovatie evenement.”

Door: Johan van Leeuwen

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024