Wouter Hoeffnagel - 04 oktober 2017

‘Nationale Big Data Infrastructuur kan innovatief onderzoek bevorderen’

TNO, SURFsara en de Universiteit van Amsterdam willen samen met het bedrijfsleven een nationale Big Data Infrastructuur opzetten om de digitale transitie van de toekomst te ondersteunen. Deze infrastructuur voor het veilig delen van data en high performance computing moet helpen de waarde van gedistribueerde datasets beter te ontsluiten. Via de omgeving kunnen onderzoekers en bedrijven veilig en eenvoudig data met elkaar uitwisselen.

TNO, SURFsara en UvA zien het belang om een Nationale Big Data Infrastructuur op te zetten om de digitale transitie in gang te zetten. Ze kondigen de eerste stappen aan in deze samenwerking en nodigen anderen uit om aan te haken. Hun visie op een nationale big data infrastructuur is een pre-competitieve gedistribueerde omgeving waar onderzoekers, MKB en grote bedrijven kunnen samenwerken met meerdere domeinen en meerdere partners. Het stelt partners in staat om te innoveren door data te delen in een veilige omgeving.

Meerdere big data hubs verbinden

Een Nationale Big Data Infrastructuur zal meerdere big data hubs verbinden om zo een werkende omgeving beschikbaar te stellen voor onderzoek en innovatie. De eerste Big Data Hub is vorig jaar gelanceerd bij de Amsterdam ArenA. Volgende hubs worden verkend op het gebied van Smart Industry, Agrifood, Logistiek en Gezondheid. Een Nationale Big Data Infrastructuur biedt high performance computing en het veilig delen van data tussen de hubs. Nationale fondsen moeten worden gealloceerd om publiek-private samenwerkingen te faciliteren en data delen te stimuleren onder voorwaarde van de FAIR principes. Verbindingen met nationale ecosystemen worden gevormd door samen te werken met internationale netwerken zoals ‘the European Open Science Cloud’.

De initiatiefnemers bieden verschillende competenties aan via de Nationale Big Data Infrastructuur. TNO verbindt mensen en kennis voor data gedreven innovatie; SURFsara innoveert en ontwikkelt high-end ICT infrastructuur gedreven door uitdagingen in onderzoek en onderwijs; UvA doet onderzoek naar de ontwikkeling van veilige digitale marktplaatsen. Tijdens het Small Big Data Congress op 5 oktober presenteren deze partijen hun plannen voor een Nationale Big Data Infrastructuur. Meer informatie zoals het programma en registratie is te vinden op de website van TNO