Wouter Hoeffnagel - 02 oktober 2017

Asscher: ‘Wees transparant over controle social media profielen sollicitanten’

Indien werkgevers social media profielen van sollicitanten bekijken in hun selectieproces, moeten zij hier transparant over zijn. Ook moeten bedrijven kunnen onderbouwen dat een online check nodig is voor het behartigen van een ‘gerechtvaardigd belang’.

Dit schrijft minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken (foto) in een antwoord op vragen van Tweede Kamerleden Bas van 't Wout en Sven Koopmans van de VVD. Van ’t Wout en Koopmans stelden Kamervragen over en document van de Artikel 29-werkgroep, waarin Europese privacytoezichthouders zich hebben verenigd. In dit document stellen de waakhonden dat werkgevers internet niet mogen afspeuren naar informatie over sollicitanten. Alleen indien hiervoor goede redenen bestaan is het toegestaan op internet naar informatie over een sollicitant te zoeken of diens social media profiel te bekijken.

Asscher stelt dat bedrijven moeten kunnen onderbouwen waarom het online opzoeken van informatie over een sollicitant nodig is. “Een werkgever mag uitsluitend een inbreuk maken op het recht op bescherming van persoonlijke levenssfeer van de (toekomstige) werknemer indien daarvoor een wettelijke grondslag aanwezig is. Dit geldt ook voor het gebruik maken van online profielen van een sollicitant. In een sollicitatieprocedure zal een werkgever moeten kunnen onderbouwen dat een online check noodzakelijk is voor het behartigen van een gerechtvaardigd belang. Als er sprake is van een profiel dat een professioneel doeleinde dient, zal daar eerder sprake van kunnen zijn dan als het een privé profiel betreft”, schrijft Asscher.