Wouter Hoeffnagel - 02 oktober 2017

Privacytoezichthouders willen effectiever gaan samenwerken

Nieuwe afspraken moeten privacytoezichthouders wereldwijd helpen effectiever samen te werken bij de handhaving van privacywetgeving. De nieuwe afspraken moeten belemmeringen voor internationale samenwerking wegnemen.

De afspraken zijn gemaakt op de 39e Internationale Conferentie van Toezichthouders voor Privacy en Gegevensbescherming (ICDPPC) in Hong Kong. Een bestaande internationale overeenkomst is aangepast en geeft toezichthouders de vrijheid zelf te bepalen welke data zij met andere toezichthouders willen delen. Dit moet ertoe leiden dat meer privacytoezichthouders zullen toetreden tot de overeenkomst, waardoor effectiever kan worden samengewerkt.

Samenwerking vereenvoudigen

Daarnaast zijn privacytoezichthouders het eens geworden over een aantal uitgangspunten die samenwerking moeten vereenvoudigen. Het wegnemen van belemmeringen en het mogelijk maken van samenwerking in nationale wetgeving staan hierbij centraal. De privacytoezichthouders hebben afgesproken deze uitgangspunten voor te leggen aan wetgevers wereldwijd.

Wilbert Tomesen, vice voorzitter van de AP: “Toezichthouders kijken wereldwijd over grenzen heen. In deze tijd van groeiend internationaal dataverkeer is een zo sterk mogelijk verbond van privacytoezichthouders onmisbaar.”

Internationaal kaderverdrag

Daarnaast kondigt de Autoriteit Persoonsgegevens aan samen met haar Britse en Canadese collega’s onderzoek te gaan doen naar de haalbaarheid van een internationaal kaderverdrag. Via dit verdrag kunnen ook overheden zich committeren aan samenwerking bij handhaving van privacywetgeving.

Tot slot is op de conferentie aandacht gevraagd voor privacyrisico’s doordat steeds meer auto’s digitaal met hun omgeving kunnen communiceren. Deze voertuigen worden ook wel connected cars genoemd. Ook willen de privacytoezichthouders nauwer gaan samenwerking met organisaties die zich richten op consumentenbescherming.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024