Wouter Hoeffnagel - 02 oktober 2017

Nederlanders vinden plezier en sfeer op werkvloer het belangrijkst

Succes en doorgroeien zijn voor Nederlanders de minst belangrijke ingrediënten voor geluk op het werk. Werknemers hechten vooral veel waarde aan plezier en sfeer op de werkvloer.

Dit blijkt uit onderzoek van recruitmentbureau Hays onder zo’n 1.100 professionals. Voor 94% is plezier een factor, voor 37% zelfs de meest belangrijke. Een goede sfeer op de werkvloer speelt voor 87% een rol en is voor 11% de belangrijkste factor. Opvallend is dat zaken die belangrijk worden gevonden bij het aangaan van een baan, minder lijken bij te dragen aan de uiteindelijke tevredenheid tijdens het werk.

Goede arbeidsvoorwaarden geen garantie voor werkgeluk

Wat opvalt is dat kandidaten tijdens de onderhandeling voor een nieuwe baan afgaan op zaken die hen uiteindelijk niet gelukkig maken in het werk. Potentiële werknemers (54%) zien het liefst goede opleidingsmogelijkheden terug in het contract, terwijl zij aangeven niet het gelukkigst te worden van doorgroeien. Daarnaast is de traditionele bonusregeling nog altijd een belangrijke trigger in het arbeidscontract, terwijl het vieren van successen onderaan de lijst van geluksfactoren staat.

“Bonusregelingen en opleidingsmogelijkheden zijn goede voorwaarden die inspelen op de ambitie en de behoefte aan zelfontplooiing van de kandidaat. Daar reageert deze potentiële werknemer in het sollicitatiegesprek dan ook positief op. Toch pleit dit niet per definitie voor een hoge tevredenheid op het werk. Mensen worden, eenmaal aan het werk, gelukkiger van bijvoorbeeld leuk contact met collega’s, een goede sfeer op kantoor en vooral plezier in het werk zelf,” licht Jill van Casteren, HR Manager bij Hays, toe.

Mannen voor geld, vrouwen socialer

In het onderzoek wordt ook een verschil tussen de werkbehoeften voor mannen en vrouwen zichtbaar. Zo vinden mannen de praktische zaken, zoals hoogte van het salaris (52% in de top 5), uitdaging in het werk (42% in de top 5) en voldoende verlofdagen (21% in de top 5) belangrijker dan vrouwen (respectievelijk 35%, 33% en 11% in top 5). Vrouwen gaan eerder voor de sociale aspecten in het werk, zoals plezier (84% vs. 74% in de top 5), een goede sfeer (65% vs. 52%) en een prettige samenwerking met hun leidinggevende (30% vs. 22%).