VMworld 2017: virtueel in iedere cloud

27-09-2017 | door: Marco van der Hoeven

VMworld 2017: virtueel in iedere cloud

Een belangrijke rode draad die door de presentaties van VMware liep tijdens de laatste Europese editie van VMworld was een eenvoudige overgang naar de cloud. De samenwerking met AWS en IBM illustreert de richting die VMware daarbij is ingeslagen. Uiteindelijk moet de infrastructuur in iedere cloud kunnen draaien. “Standaardiseren van die resources en beschikbaar maken zodat je daarmee aan de slag kan om je cloud te bouwen is de cloud foundation.”

“We merken dat eigenlijk iedere IT-organisatie bezig is de snelheid te verhogen van time to market, nieuwe diensten en applicaties,” zegt Leon de Werker, Senior Regional Director Benelux bij VMware. “De schaal die daarvoor nodig is kan vaak niet meer on premise gerealiseerd worden. Klanten willen dus naar de cloud.” Daarom stond VMworld 2017 in het teken van migratie naar de cloud, op alle grote platformen. In de Amerikaanse editie van VMworld was de samenwerking met AWS al groot aangekondigd. Dit was in Barcelona goed te zien, naast een bevestiging van een intensieve samenwerking met IBM.

Jitka Beukenkamp, Enterprise manager Nederland bij VMware zegt daarover: “We verbreden de relatie met IBM. We zien dat er momenteel veel tractie is rondom de proposities die wij samen met IBM doen. Veel klanten zijn daarin geïnteresseerd, en ik zie dat we daar nu meer services op kunnen aanbieden.  En ook bredere services.”

Hybride cloud

Ze vervolgt: “Hybride cloud is een onderwerp dat zeer breed omarmd wordt door onze klanten. Met name de samenwerking met AWS is daarbij belangrijk. Die is al eerder aangekondigd, en zal begin volgend jaar naar Europa komen. Dan kunnen we daar eindelijk gebruik van maken. Dat is heel spannend.”

Boudewijn Aelbers, Senior Manager Presales Benelux bij VMware vult aan dat het de bedoeling is om de cloud zo simpel mogelijk te implementeren voor klanten en partners, door het simplificeren van de infrastructuurlaag die daaronder ligt. “Standaardiseren van die resources en beschikbaar maken zodat je daarmee aan de slag kan om je cloud te bouwen is de cloud foundation. Dat is de eerste belangrijke stap.”

Public cloud

“Wanneer je clouds gaat gebruiken en gaat managen maak je niet alleen gebruik van je eigen cloud maar ook clouds van andere bedrijven, de public clouds. Die wil je op een éénduidige manier gaan gebruiken. Daarvoor is de cloud managementlaag weer belangrijk zodat je je gestandaardiseerde cloudimplementatie in huis, maar ook buiten op een éénduidige manier kunt gebruiken.”

“Op een intelligente manier, met inzicht in het functioneren, het gebruik, de resultaten en uiteraard ook de kosten. Dat moet je managen. Een van de mooie aankondigingen is dan ook HCX: De diensten die onze cloud providers nu kunnen aanbieden aan bedrijven om hun interne organisatie te kunnen migreren op een éénduidige, makkelijke en meetbare manier naar de cloud.”

Migreren

“Het installeren van de cloud, het managen van de cloud, maar ook je huidige applicaties migreren naar die cloud wordt allemaal op een eenvoudige, éénduidige en inzichtelijke manier gedaan. Daarnaast hebben we natuurlijk ook de applicaties, het ter beschikking stellen aan klanten. Dat gaat met Unified Endpoint Management. Het maakt niet meer uit wèlke devices, hoeveel devices of welke applicaties je wilt gebruiken. Wij zijn in staat om dat in één workspace aan te bieden aan onze klanten: cloud installeren, cloud gebruiken en uiteindelijk de applicaties ter beschikking stellen aan eindgebruikers, dat is waar VMworld allemaal om draait.”

Een van de klanten die aanwezig was bij de Europese editie van VMworld is Wouter van Duijvenbode, IT Manager bij Novamedia. Hij zegt: “De business benefits van VMware zijn heel concreet time-to-market van onze IT-diensten en de ondersteuning en adoptie van nieuwe technologieën. Dus we gebruiken VMware als platform om services uit te rollen. Dat gaat heel snel. Drie jaar geleden deden we er vier dagen over om een website in de lucht te krijgen, nu doen we dat in vijf minuten, zonder dat daar een manuele actie bij komt kijken. VMware is essentieel om dat voor elkaar te krijgen.”

Terug naar nieuws overzicht
Cloud