Wouter Hoeffnagel - 25 september 2017

Gebruik van DigiD gaat pensioenfondsen 2 miljoen euro per jaar kosten

Overheidsdiensten en semi-overheden moeten vanaf 1 januari gaan betalen voor het gebruik van DigiD. Dit gaat pensioenfondsen jaarlijks zeker 2 miljoen euro kosten, schrijft de Pensioenfederatie, de belangenhartiger van de pensioenfondsen, in een brandbrief aan 'Digicommissaris' Bas Eenhoorn. Eenhoorn is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van digitale communicatie met de overheid.

Dit schrijft De Volkskrant. DigiD is een dienst waarmee de overheid en semi-overheid de identiteit van personen kunnen vaststellen. Ondermeer websites als de Belastingdienst, Mijnoverheid, zorgverleners, pensioenfondsen en de DUO maken gebruik van deze inlogmethode. Tot nu toe werden de kosten die hieraan verbonden waren betaald door het Rijk. Het kabinet besloot in juli echter dat de rekening voortaan naar gebruikers moet worden gestuurd, zoals pensioenfondsen.

Te hoog tarief’

Directeur Gerard Riemen van de Pensioenfederatie meldt dat de overheid voor elke succesvolle inlogpoging met DigiD 14 eurocent in rekening wil brengen. Riemen verwacht dat dit pensioenfondsen per jaar zo’n 600.000 euro gaat kosten. Voor elk bericht dat wordt verstuurd via de Berichtenbox van Mijnoverheid wordt een rekening van 57 eurocent gepresenteerd, wat pensioenfondsen naar verwachting 1,5 miljoen euro gaat kosten. Riemen noemt dit laatste tarief veel te hoog. “20 cent zou redelijk zijn. Met dit tarief kunnen we beter onze berichten weer per post versturen”, aldus de directeur tegenover de Volkskrant.

Riemen stelt dat pensioenfondsen voor het blok worden gezet. De fondsen hebben een contact met overheidsbedrijf Logius voor het gebruik van DigiD. Logius heeft aangekondigd dit contract in oktober eenzijdig op te zeggen. Dit geeft pensioenfondsen de keuze: opnieuw een contract tekenen en akkoord gaan met de tarieven of zelf een communicatie- en inlogsysteem ontwikkelen. Deze laatste optie is in de praktijk volgens Riemen niet haalbaar, aangezien de beschikbare tijd daarvoor te kort is.

Gemeenten

Ook Nederlandse gemeenten moeten gaan betalen voor het gebruik van DigiD. De Nederlandse Vereniging van Gemeenten (VNG) verwacht dat haar leden per jaar 20 miljoen euro kwijt zijn aan het gebruik van DigiD. De VNG eiste eerder al compensatie voor dit bedrag, maar dit is tot nu toe zonder succes.