Wouter Hoeffnagel - 23 september 2017

43% van de bedrijven maakt flexibel werken mogelijk

43% van de bedrijven maakt flexibel werken mogelijk image

Vier op de tien (43%) bedrijven in Nederland biedt de mogelijkheid om flexibel te werken. Iets minder (37%) van de werknemers maakt hier ook daadwerkelijk gebruik van. De overgrote meerderheid van de werknemers ervaart flexibel werken als een positieve verandering.

Dit blijkt uit onderzoek van Vodafone. Werknemers die zelf kunnen kiezen waar en hoe ze werken, voelen ze zich niet alleen productiever (49%), maar ook meer betrokken bij hun werk. Van de werknemers die flexibel kunnen werken voelt 80,9% zich betrokken bij hun werkgever, ten opzichte van 68% van de werknemers die deze mogelijkheid niet hebben.

Cultuurverandering

Flexibel werken kan gezien worden als een krachtig managementinstrument, maar om het te laten slagen is het belangrijk dat een bedrijf een cultuurverandering doormaakt. Hier ligt een belangrijke rol voor management en HR, die intensief zullen moeten samenwerken met IT. Onderzoek van Vodafone laat zien dat er in Nederland een solide basis bestaat voor een flexibele werkcultuur. Drie op de vier leidinggevenden (74,6%) geeft aan interesse te hebben in de digitalisering van de werkomgeving, waar meer dan de helft (55,8%) hier ook daadwerkelijk mee bezig is.

Vooralsnog krijgen voornamelijk hoger opgeleiden en jongeren de mogelijkheid om flexibel te werken. Voor hoger opgeleiden maakt niet alleen het type werk dit mogelijk, ook krijgen deze werknemers vaak al meer verantwoordelijkheid en vrijheid. Van de werkenden jonger dan 40 jaar heeft 56% de mogelijkheid om zelf te bepalen waar ze werken, ten opzichte van 44% van de werkenden ouder dan 40 jaar. Jongere generaties zijn meer gewend om flexibel te werken, weten digitaal beter hun weg te vinden en zijn op de hoogte van de nieuwste sociale- en communicatietechnieken.

64% noemt digitalisatie cruciaal

Flexibel werken is niet alleen voordelig voor de werknemer, ook de werkgever plukt hier de vruchten van. Bedrijven die niet mee gaan met de verdere digitalisatie lopen het risico ingehaald te worden. Meer dan de helft (64%) van de werkenden is zelfs van mening dat verdere digitalisatie van de werkomgeving cruciaal is voor het voortbestaan van hun organisatie. Vodafone helpt bedrijven om de werkplek volledig flexibel te maken met een uitgebreide reeks communicatie- en samenwerkingstools. Doordat er gewerkt wordt vanuit de cloud kunnen bedrijven eenvoudig uitbreiden wanneer het bedrijf groeit.