Topaz Energy & Marine verbindt wal en schip met digitale oplossingen
21-09-2017 | door: Wouter Hoeffnagel

Topaz Energy & Marine verbindt wal en schip met digitale oplossingen

Topaz Energy & Marine uit Dubai en Orange Business Services hebben overeenstemming bereikt over het gebruik van Maritime Connect. Topaz is wereldwijd actief en levert offshore ondersteuningsvaartuigen voor de energie-sector. De digitale oplossing biedt ondersteuning aan het zakelijke netwerk en gaat de gehele vloot van Topaz met elkaar verbinden. Het door Orange geïntegreerde communicatieplatform verhoogt de efficiëntie van de vloot, verlaagt de kosten en verbetert de ervaring van de bemanning.

Als onderdeel van een eerste overeenkomst voor drie jaar, gaat Orange 39 schepen in de vloot van Topaz met elkaar verbinden. Voor het einde van 2018 staat de verdere uitrol van Orange Maritime Connect gepland onder de rest van de 110 schepen tellende vloot.

Kantoren op zee

Het Orange Maritime Connect platform omvat meerdere verbindingen, waaronder VSAT, L-Band terminals, 3G/4G en Wi-Fi. Orange optimaliseert (digitaal) verkeer aan de hand van de beschikbaarheid van links en door deze vervolgens te voorzien van de geschikte servicekwaliteit. Dit stelt Topaz in staat zijn vloot te integreren in het zakelijke netwerk van ‘kantoren op zee’, om ook hier belangrijke zakelijke applicaties te kunnen implementeren.

Een van de belangrijkste toepassingen voor Topaz is vlootmanagement. Hiermee beheert het bedrijf zijn schepen op zee en heeft het de beschikking tot informatie over meerdere bedrijfsprocessen. Onderdeel hiervan zijn controlesystemen die waarschuwen wanneer schepen afwijken van het vlootgemiddelde in bijvoorbeeld brandstofgebruik, snelheid of onderhoudsproblemen.

Connectiviteit en beveiliging

Maritime Connect bestaat uit maritieme bandbreedtemanagement en -optimalisatie. De service beheert stem-, video-, en databestanden in beperkte bandbreedte en tijdens lastige weersomstandigheden. Verder voorkomt het cyberaanvallen met behulp van een volledig geïntegreerde beveiligingssuite.

Orange combineert voor de maritieme sector technologieën en netwerken te combineren – zowel ter land als ter zee – met end-to-end integratie en in-huis satelliet connectiviteit. Rederijen, IT-managers, kapiteins en de bemanning kunnen de toegang tot stem- en datadiensten controleren, zowel aan boord als vanaf het vasteland.

Digitale transformatie in maritieme sector

Luc Serviant, Vice President voor het Midden Oosten en Africa bij Orange Business Services, zegt: “Orange helpt allerlei soorten bedrijven verdeeld over tal van sectoren met het kunnen voldoen aan de huidige eisen gesteld aan een digitale transformatie. De maritieme sector heeft een geschiedenis van beperkte connectiviteit. De noodzaak voor meerdere communicatiedragers betekende dat vloten buitengesloten werden van gecentraliseerde zakelijke processen. Vaak ging dit ten koste van de productiviteit. Met Maritime Connect kan Topaz zijn schepen integreren met de wal, zo worden zij veranderd in filialen op zee.”

René Kofod-Olsen, Chief Executive Officer bij Topaz: ”De maritieme sector ondergaat zijn eigen digitale transformatie; van digitale havens tot vloot- en individueel schipbeheer. Wij zijn werkzaam in een uniek gebied van schip tot wal. Het grootste gedeelte van onze medewerkers is echter nog altijd werkzaam op zee. Door de communicatieve mogelijkheden van onze schepen te vergroten, kunnen we onze bedrijfsactiviteiten en zakelijke processen beter synchroniseren en efficiënter maken. Hiermee verzekeren we onze bemanning ervan dat zij te allen tijden toegang hebben tot het internet. Dit geldt zowel voor zakelijke communicatie als contact met vrienden en familie, om zo hun ervaringen aan boord te verbeteren.”

Terug naar nieuws overzicht
Security