Wouter Hoeffnagel - 18 september 2017

‘Ziekenhuizen moeten fors investeren in ICT’

Ziekenhuizen moeten de komende jaren fors investeren in ICT om de groeiende vraag naar ziekenhuiszorg aan te kunnen. Niet alleen zijn investeringen nodig in nieuwe ICT-toepassingen die ziekenhuizen in staat stellen patiënten thuis zorg te verlenen, ook kost ICT-beveiliging steeds meer geld.

Hiervoor waarschuwt de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). NVZ-voorzitter Yvonne van Rooy: “Ik maak me zorgen over het totaal aan investeringen dat van € 2 naar € 1,4 miljard is gedaald. Ziekenhuizen houden zich prima aan de afspraken om de zorgkosten te beheersen, maar inmiddels liggen de financiële resultaten wel op het laagste niveau in 7 jaar. We moeten een enorme sprong maken om de ICT op een hoger niveau te krijgen, terwijl daar financieel bijna geen ruimte voor is. Daar komen de kosten van investeringen in verdere verbetering van de ICT-beveiliging dan nog bovenop.”

De NVZ wijst erop dat er gewerkt wordt aan allerlei thuisbehandelingen die als doel hebben de zorg op de lange termijn betaalbaar te houden. Om dit mogelijk te maken, zijn echter aanzienlijk investeringen nodig. “Wellicht een cliché maar de kost gaat voor de baat uit. Je zult fors moeten investeren in ICT en de beveiliging ervan”, aldus Van Rooy. “Wij blijven eraan werken om de zorg steeds slimmer te organiseren, maar dat gaat alleen als we ruimte krijgen om te investeren in nieuwe ontwikkelingen.”