Wouter Hoeffnagel - 17 september 2017

Dijsselbloem noemt Frans voorstel voor Europees belastingsysteem ‘denkbaar’

Minister Dijsselbloem van Financiën noemt een Europees belastingsysteem waarbij techgiganten in alle landen waar zij actief zijn belasting betalen denkbaar. De minister stelt dat het ’niet lang meer vol te houden dat belastingen alleen een zelfstandige zaak van Nederland zijn’.

Dit heeft minister Dijsselbloem gezegd na afloop van een bijeenkomst van Europese ministers van Financiën in de Estse hoofdstad Tallinn, meldt de NOS. Frankrijk heeft op de bijeenkomst een voorstel gepresenteerd waarin grote techbedrijven in alle landen waar zij actief zijn belasting moeten betalen. Dit in tegenstelling tot het huidige systeem, waarbij zij belasting betalen in het land waar zij gevestigd zijn.

Het voorstel kan rekenen op steun van Duitsland, Spanje en Italië. Ook minister Dijsselbloem is dus positief over het plan, al geeft de minister wel aan op te willen passen met adviezen voor zijn opvolger. De Franse plannen voor door EU-commissaris Dombrovskis verder uitgewerkt. Concrete wetsvoorstellen worden in het voorjaar van 2018 verwacht.