Kaspersky Lab reageert op Amerikaans verbod

15-09-2017 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Kaspersky Lab reageert op Amerikaans verbod

Eugene Kaspersky (foto), mede-oprichter en Chief Executive van Kaspersky Lab, gaat later deze maand uitleg geven in het Amerikaanse congres over de veiligheid van de IT-producten van het bedrijf. In een reactie op het aangekondigde verbod op het gebruik van de software door Amerikaanse overheiddiensten en -instanties laat Kaspersky Lab weten dat de beschuldigingen aan het adres van het bedrijf zijn gebaseerd op valse aantijgingen en onjuiste aannames.

Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid maakte gisteren bekend dat het gebruik van software van Kaspersky Lab door Amerikaanse overheidsdiensten en -instanties wordt verboden. Het ministerie stelt zich zorgen te maken over banden tussen functionarissen van Kaspersky Lab en Russische inlichtingen- en overheidsdiensten. Ook wijst het ministerie op Russische wetgeving die Kaspersky Lab zou kunnen dwingen mee te werken aan cyberspionage en Russische inlichtingendiensten de bevoegdheid geeft communicatie via Russische netwerken te onderscheppen. Amerikaanse overheidsdiensten hebben 90 dagen de tijd de software van het bedrijf van hun systemen te verwijderen.

Reactie Eugene Kaspersky

“Aangezien Kaspersky Lab geen ongepaste banden heeft met welke overheid dan ook, is het bedrijf teleurgesteld in de beslissing van het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid en zal deze kans gebruiken om aanvullende informatie te verstrekken aan het agentschap om te bewijzen dat deze beschuldigingen compleet ongefundeerd zijn. Er is geen betrouwbaar bewijsmateriaal openbaar gemaakt, aangezien deze beschuldigingen zijn gebaseerd op valse aantijgingen en onjuiste aannames, inclusief de claim met betrekking tot Russische wetgeving en beleid die een impact zou hebben op het bedrijf”, zegt Eugene Kaspersky in een reactie op het besluit.

In een uitgebreidere verklaring schrijft Kaspersky Lab: “Aangezien Kaspersky Lab geen ongepaste banden heeft met welke overheid dan ook, is het bedrijf teleurgesteld in de beslissing van het Amerikaanse ministerie van Homeland Security, maar ook dankbaar voor de kans aanvullende informatie aan het agentschap te verstrekken om te bevestigen dat deze beschuldigingen compleet ongefundeerd zijn. Geen betrouwbaar bewijs is openbaar gemaakt, aangezien de beschuldigingen gebaseerd zijn op valse aantijgingen en onjuiste aannames, inclusief de claim met betrekking tot Russische wetgeving en beleid die een impact zou hebben op het bedrijf. Kaspersky Lab erkent producten en diensten te leveren aan overheden wereldwijd om deze organisaties te beschermen tegen cyberdreigingen, maar heeft geen onethische banden of affiliaties met welke overheid dan ook, inclusief Rusland.”

‘Ongepaste samenwerking met overheden is schadelijk’

“Meer dan 85% van onze omzet komt daarnaast van buiten Rusland, wat verder aantoont dat ongepaste samenwerking met welke overheid dan ook schadelijk zou zijn voor de bottom line van het bedrijf. Deze aanhoudende aantijgingen negeren het feit dat Kaspersky Lab een geschiedenis van 20 jaar heeft in de IT security industrie, waarbij het zich altijd heeft gehouden aan de hoogste ethische business practices en betrouwbare technologische ontwikkeling heeft nagestreefd”, aldus Kaspersky Lab.

Wat betreft de Russische beleidsvormen en wetgeving die volgens Kaspersky Lab verkeerd wordt geïnterpreteerd, wijst het bedrijf erop dat deze alleen van toepassing zin op telecombedrijven en Internet Service Providers. Het bedrijf benadrukt dat de gewraakte wetgeving, inclusief de Russische System of Operative-Investigative Measures (SORM), niet van toepassing is op Kaspersky Lab aangezien het bedrijf geen communicatiediensten levert. Daarnaast merkt het bedrijf op dat de informatie die door het bedrijf wordt ontvangen, evenals dataverkeer, wordt beschermd in overeenstemming met juridische vereisten en strenge industriestandaarden, die betrekking hebben op ondermeer encryptie en digitale certificaten.

‘Kaspersky Lab zal nooit helpen bij cyberspionage’

Kaspersky: “Kaspersky Lab heeft welke overheid dan ook nooit geholpen met cyberspionage of offensieve cyberacties, en zal dit ook nooit doen. Het is verontrustend dat een privaat bedrijf door geopolitieke problemen schuldig kan worden bevonden tot het zijn onschuld heeft bewezen. Het bedrijf kijkt ernaar uit samen te werken met het ministerie van Binnenlandse Veiligheid, aangezien Kaspersky Lab sterk gelooft dat een uitgebreider onderzoek naar het bedrijf zal aantonen dat deze beschuldigingen ongefundeerd zijn.”

Terug naar nieuws overzicht
Security