Gebruik van IT-producten Kaspersky Lab verboden binnen Amerikaanse overheid
14-09-2017 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Gebruik van IT-producten Kaspersky Lab verboden binnen Amerikaanse overheid

De Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken verbiedt het gebruik van IT-producten van Kaspersky Lab door Amerikaanse overheidsdiensten en -instanties. De software moet binnen drie maanden van alle overheidssystemen zijn verdwenen.

Het ministerie geeft aan zich zorgen te maken over banden tussen bepaalde functionarissen van Kaspersky en Russische inlichtingen- en overheidsdiensten. Daarnaast wijst het ministerie op Russische wetgeving die inlichtingendiensten de mogelijkheid geven communicatie via Russische netwerken te onderscheppen en ondersteuning van Kaspersky hierbij af te dwingen. De beslissing zou gebaseerd zijn op basis van onderzoek, waaruit zou blijken dat de risico’s die het gebruik van software van Kaspersky Lab onacceptabel groot zijn.

‘Wij zullen nooit meewerken aan cyberspionage’

Kaspersky Lab heeft overigens altijd ontkent samen te werken met de Russische overheid. Eugene Kaspersky, CEO van het bedrijf, gaf in juni in een blogpost aan met geen enkele regering banden te onderhouden. Ook benadrukte Eugene Kaspersky nooit te zullen meewerken aan cyberspionage. De CEO noemde de aantijgingen dan ook ongefundeerd en wees erop dat voor deze banden geen enkel bewijs is.

Amerikaanse overheidsinstanties krijgen een maand de tijd om in kaart te brengen welke producten van Kaspersky zij gebruiken. Deze software moet binnen 90 dagen zijn verwijderd van alle overheidssystemen.

 

Terug naar nieuws overzicht
Security