Noord-Korea valt Zuid-Koreaanse bitcoin exchanges aan
13-09-2017 | door: Redactie

Noord-Korea valt Zuid-Koreaanse bitcoin exchanges aan

De cyberaanvallen vanuit Noord-Korea verplaatsen zich naar bitcoin exchanges. Geen onlogische zet, want bitcoin exchanges stellen het land in staat meer bruikbaar geld te bemachtigen.

Alleen al in 2017 zijn er een zestal ernstige pogingen ondernomen op minstens drie Zuid-Koreaanse cryptocurrency exchanges. Die zijn vooralsnog niet gelukt, maar de phishing wordt zeer specifiek gericht aan medewerkers van de bedrijven, via hun privéadressen. Zo willen de aanvallers malware uitrollen die eerder al werd ingezet bij aanvallen op gewone banken.

Aanvallen door Noord-Korea

Volgens Luke McNamara, beveiligingsonderzoeker bij FireEye, komen de aanvallen uit Noord-Korea. Dat het land zo'n interesse heeft in virtuele munten is zeer voor de hand liggend. Zo mag Noord Korea door de huidige VN-sancties amper handel drijven en kan het niet zomaar geld wisselen met (of in) andere landen. Door een bitcoin exchange aan te vallen kan het wel virtuele portefeuilles leegroven.

Die tegoeden kunnen vervolgens elders weer worden omgezet in andere virtuele munten of in buitenlandse valuta. Als dat in verschillende landen/juridische gebieden gebeurt, wordt het geld bijna ontraceerbaar waardoor Noord-Korea het ook in het buitenland kan gebruiken zonder dat de afkomst ervan duidelijk is.

In samenwerking met Datanews

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Security
Security